Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izložba

U srcu Beča raskošno rano hrvatsko umjetničko blago

plakat
(vl)
17.03.2010.
u 16:15

Pedeset umjetničkih predmeta nastalih u razdoblju od 8. do 13. stoljeća u Hrvatskoj, kad je hrvatska nacionalna zajednica dala veliki doprinos europskoj kulturi, bit će predstavljeno u Beču.

Pedeset vrhunskih umjetničkih predmeta koji su nastali u razdoblju od 8. do 13. stoljeća na hrvatskom tlu, kad je hrvatska nacionalna zajednica dala izuzetan doprinos europskoj kulturi, bit će od četvrtka predstavljeni u Beču na izložbi “Kolijevka europske kulture, umjetničko blago 800.–1300.” Izložba je to vrhunskih spomenika najranijeg srednjovjekovlja koja je u Klovićevim dvorima 2006. godine izazvala divljenje. Tada je privukla pozornost i austrijskog stručnjaka dr. Bernhardta Böhlera koji je predložio da se u manjem opsegu predstavi u Beču. Danas je otvorenje u prestižnom izložbenom prostoru Dommuesum, uz katedralu sv. Stjepana (Stephansplatz 6).

U autorskom izboru dr. Nikole Jakšića i s kustoskom pažnjom Ive Sudec, u srcu Beča predstavit će iz bogate riznice hrvatskoga srednjovjekovlja remek-djela slikarstva, kiparstva i primijenjene umjetnosti koja predstavljaju i važan dio europske baštine. Redom su to originalni izlošci istaknute vrsnoće poput relikvijara sv. Anselma iz Zadra, slika Gospe od Zvonika iz Splita, reljefi s oltarnih pregrada, a među ostalim, korice od bjelokosti i raritetni iluminirani rukopisi iz zagrebačke Metropolitane, te zadarskog franjevačkoga samostana. Izložba je potvrda dobre suradnje Zagreba i Beča, a organizirana je posredstvom ministarstava kulture dviju država, te Galerije Klovićevi dvori. Otvorit će je ministar kulture Božo Biškupić i austrijska ministrica kulture Claudia Schmied. Izložba će biti otvorena do 12. lipnja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije