Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dječja kuća

U Rijeci otvoreno najsuvremenije i jedino kino za djecu u Hrvatskoj

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
1/2
31.03.2021.
u 11:22

U okviru Dječje kuće, otvorene u rekonstruiranoj ciglenoj zgradi bivšeg tvorničkog kompleksa Rikard Benčić, djelovat će i najsuvremenije i jedino kino za djecu u Hrvatskoj.

Na četiri kata te riječke ustanove osmišljene posebno za djecu i njihovu aktivnu ulogu u kulturi i umjetnosti, smješteni su različiti sadržaji koje će zajednički voditi Gradska knjižnica Rijeka, Art-kino, Gradsko kazalište lutaka Rijeka i Muzej moderne i suvremene umjetnosti.

Sve te ustanove imaju dugogodišnje iskustvo u radu s djecom, a uz novotvorenu knjižnicu, lutkarske i izložbene prostore te niz radioničarskih kutaka, ondje je otvorena i nova kinodvorana te dva studija za montažu i zvuk, izvijestio je HAVC.

Filmske aktivnosti u Dječjoj kući voditi Art-kino koje je proteklih godina osmišljavalo brojne programe kojima je cilj stimuliranje kreativnog sudjelovanja djece u stvaranju filmskog sadržaja, vrednovanju filmske umjetnosti, te razvijanju dječjeg izražavanja uključivanjem u razne procese stvaranja.

Neki od njih su Škola u kinu, Putujuće filmske radionice, Kino-dan, Festival Tobogan, Festival VAFI&RAFI, već etablirani kao nezaobilazni edukativni sadržaji na području Rijeke, ali i šire.  U Art-kinu je osmišljen i proveden niz radionica, animacije, dokumentarnog i eksperimentalnog filma, snimanja video reportaže, sinkronizacije i brojnih drugih,  koje će se provoditi i dalje, u tehnološki suvremenom i jedinstvenom okruženju Dječje kuće.

Novootvorena dvorana opremljena je najsuvremenijom tehnološkom opremom za reprodukciju slike i zvuka, odnosno laserskim 2k projektorom i pripadajućom lećom za 3D projekcije te Dolby Atmos zvučnom tehnologijom. Raspolaže sa 75 sjedećih mjesta, jedna od njenih posebnosti je što je prilagođena i osobama s poteškoćama sluha, a postat će i novo odredište vrtićkih i mlađih osnovnoškolskih polaznika programa Škola u kinu. 

Art-kino će upravljati i dvama studijima za snimanje i montažu koji će, uz visokokvalitetnu i raznovrsnu tehnološku opremu, omogućiti izvođenje niza radioničarskih i edukacijskih programa za djecu: od stvaranja igranih i dokumentarnih filmova, TV reportaža i radijskih podcasta, do digitalne 2D i 3D animacije i vlogova. 

Vrata Dječje kuće su do 1. travnja otvorena za organizirane vođene ture zainteresiranih građana, dokad se prikazuju "Crni vuk, bijeli vuk" Ivane Guljašević Kuman, francuski animirani filmovi "Atelje" Biance Mansani i "Ris u gradu" Nine Bisiarina,  a tu  je i profesor Baltazar u epizodi Ulični svirači te kratki filmovi nastali na radionicama Art-kina proteklih godina.

Poseban filmski program tijekom proljetnih praznika, od 8. do 11. travnja, u Dječju kuću donosi recentne animirane filmove: oskarovskog kandidata iz studija Pixar "Duša" u 3D varijanti, fantastičnu animiranu priču "Slavna invazija medvjeda na Siciliju", dansku animiranu avanturu "Tvornica snova" i Disneyjev najnoviji hit "Raya i posljednji zmaj". 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije