Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
slikarstvo

U Požegi otvorena izložba Miroslava Kraljevića

izložba (1)
Foto: Dušan Mirković/PIXSELL
1/6
19.10.2013.
u 11:34

Zahvaljujemo svim galerijama i privatnim osobama kao i obitelji na posudbi slika – kazala je ravnateljica Rauter Plančić

Antologijska izložba Miroslava Kraljevića, prvaka hrvatske likovne Moderne otvorena je sinoć u Gradskom muzeju Požega. Organizator izložbe Moderna galerija iz Zagreba odlučila je napraviti veliku retrospektivnu izložbu u povodu 100.godišnjice smrti velikana hrvatskog slikarstva u nekoliko gradova, a sve je, kako i priliči, počelo u Požegi, gradu s kojim je slikar bio intimno povezan od najranijeg djetinjstva.

– Sljedećih mjesec dana Požega će živjeti ne u sjeni, nego u svjetlu najvećeg umjetnika hrvatske moderne – Miroslava Kraljevića, slaveći život, slaveći umjetnost, slaveći njen doživljaj i razumijevanje. Zahvaljujem autorima izložbe i kataloga prof. dr. Zvonku Makoviću i Biserki Rauter Plančić, ravnateljici Modernoj galerije u Zagrebu koji su u Požegu donijeli akademski šušur, dah svjetskih muzeja i galerija i jednostavnost vrhunske umjetnosti. Zahvaljujem se i svima koji su prepoznali važnost ove ljepote duha među nama, pomogli nam da ovu izložbu organiziramo na najvećoj mogućoj razini – kazala je na početku programa otvaranja izložbe Maje Žebčević Matić, v.d.ravnateljica Gradskog muzeja, suorganizatora ove izložbe, jednog od najznačajnijih kulturnih događaja u središtu Zlatne doline.

A o samom Kraljeviću, govorio je jedan od njegovih najboljih poznavatelja prof.dr. Zvonko Maković koji je kazao da nevjerojatno zvuči činjenica da je jedan od najvećih hrvatskih slikara imao do sada samo tri izložbe (1912., 1913. i 1961.). -Ono što je fascinantno u Kraljeviću djelu to je činjenica da je gro njegova stvaralaštva nastao u svega tri godine, od 1910. do 1912. U tom vremenu koje je bilo popraćeno teškom bolešću, tuberkulozom, ne samo da je uspio ostvariti veliki broj jela nego je, što je još značajnije, pokrenuti jednu lavinu koja će naše slikarstvo učiniti vrlo značajnim. On je udario temelje modernom hrvatskom slikarstvu – kazao je dr. Maković. Cilj ove izložbe, na kojoj se počelo raditi prije dvoje godine, kako je kazala Biserka Rauter Plančić, da se da jedno novo mjesto Kraljevićevu slikarstvu koje on i zaslužuje.

–Krenuli smo u ostvarenje jednog sna. On se počinje ostvarivati jer ova izložba nakon Požege ide u Zagreb, Split, Osijek i Dubrovnik. Ima još zainteresiranih gradova, ali nemamo više mogućnosti. Zahvaljujemo svim galerijama i privatnim osobama kao i obitelji na posudbi slika – kazala ravnateljica Rauter Plančić. Izložbu je otvorio požeški gradonačelnik Vedran Neferović.-Iznimna mi je čast ispred Grada Požege zahvaliti autorima i svima koji su sudjelovali u organiziranju izložbe na uloženom trudu i radu kako bi ova djela Miroslava Kraljevića danas bila ovdje izložena i kako bi Požega, s kojom je Kraljević intenzivno živio, nastavila živjeti sa svojim velikim slikarom. Taj dašak Požege nosite i na ostalim izložbama gdje će one biti organizirane – kazao je otvarajući izložbu požeški gradonačelnik.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije