Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obnovljeno Hrvatsko kazalište

U Pečuhu će igrati Krležu, i to na hrvatskom jeziku

VL
Autor
Denis Derk
22.04.2018.
u 10:02

RH i Mađarska dovršile projekt vrijedan tri milijuna eura

Nakon višegodišnjih radova u Aninoj ulici u središtu Pečuha uz puno emocija i sudjelovanje hrvatske ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek i mađarskog ministra ljudskih resursa Zoltana Baloga otvoreno je obnovljeno i prošireno Hrvatsko kazalište.

Riječ je o životnom projektu koreografa i osnivača tog kazališta Antuna Vidakovića koje on nije dočekao, ali koje je završio njegov sin Slaven kao ravnatelj Hrvatskog kazališta Pečuh, jedinog profesionalnog hrvatskog kazališta koje se nalazi izvan RH, ako zanemarimo HNK u Mostaru.

– Projekt je težak tri milijuna eura. Mađarska vlada snosi dvije trećine te investicije, grad Pečuh trećinu. To je slika zajedničke mađarsko-hrvatske povijesti koja je često išla zaobilaznicama. Ključno je pitanje hoćemo li uzajamno jačati naše kulture i uzajamno se pomagati kako bismo jačali naše autohtone manjine ili ćemo otvoriti prostor neautohtonim zajednicama koje će nas slabiti – rekao je Balog, ministar u Orbanovoj vladi koja ima samo osam ministarstava.

20.000 četvornih metara

Balog je pohvalio multikulturalnost Pečuha, u kojem postoji jedina romska gimnazija u Mađarskoj, rekavši da u zemlji djeluje i osam manjinskih kazališta, od kojih je ovo hrvatsko u Pečuhu možda i najljepše. Spomenuo je da zgrada ima 20.000 četvornih metara, zatvoreno gledalište sa 103 mjesta i ljetnu pozornicu s 96 mjesta. Ministrica Obuljen Koržinek istaknula je bogatu povijest Hrvatskog kazališta koje djeluje od 1992. te je do sada izvelo oko dvije tisuće predstava.

– Treba spomenuti i galeriju koja djeluje u predvorju te dormitorije u kojima će boraviti umjetnici. Hrvatsko kazalište u sustavu je potpore grada Pečuha i mađarske države kao i Talijanska drama u Rijeci. S ministrom Balogom razgovarat ćemo o novom programu međudržavne suradnje, a pokušat ćemo i mi dati što veću podršku kako bi u Hrvatskom kazalištu bilo što više predstava – obećala je ministrica. Ravnatelj Slaven Vidaković, glumac s diplomom zagrebačke ADU, rekao je da novog kazališta ne bi bilo da gradonačelnik Milan Bandić 2006. nije kupio zemljište gdje se nalazi nova zgrada kazališta.

– Hrvatsko kazalište prije je imalo malu pozornicu tri puta sedam metara, što se moglo koristiti za komorne predstave. Nadam se da će nam ministrica i ministar dati garancije za buduće financiranje. Očekujemo da će i Hrvatska kao matica pomoći. Već 4. svibnja najavljujem prvu premijeru u novom kazalištu. Radimo “Povratak Filipa Latinovicza” u fantastičnoj podjeli hrvatskih glumaca koji su već nastupali kod nas: Damir Lončar, Vlasta Ramljak, Nela Kocsis... Režira Nina Kleflin. Kao manjinsko kazalište radit ćemo i dječje predstave jer nam je važno očuvanje materinskog jezika, da mladi znaju da su Hrvati. Važne su pučke predstave koje vole naši ljudi koji sa sela, baš kao i djela klasika – rekao je Vidaković.

Emotivni Tahir Mujičić

Posebno je emotivan bio hrvatski književnik Tahir Mujičić, prijatelj Antuna Vidakovića, koji je izjavio da mu je jako žao da Toni nije doživio dan otvaranja kazališta.

– Presretan sam da se konačno dogodilo nešto što se toliko dugo sanjalo. Konačno se napravio prekrasan teatar koji može služiti na diku i ponos i Hrvatima i Mađarima, a koji će biti mjesto dobrih susreta koje smo gradili trideset godina – rekao je Mujičić na svečanosti koju je uljepšala i izložba Zlatka Price, rođenog baš u Pečuhu. A već dan kasnije dvoje ministara otvorilo je u Modernoj galeriji u Zagrebu izložbu “Jozsef Rippl-Ronai, prvi majstor mađarskog modernog slikarstva”.

Komentara 2

AE
Aedes2017
12:21 22.04.2018.

Da.Zašto se o konfederaciji s R.Mađarskom ,još uvijek , priča u koluarima poput neke tabu teme ? Večini Hrvata je apsolutno jasno da je to najbliži I jedini put p ovratka R.Hrvatske u evropsku civilizaciju .

Avatar Piktor-
Piktor-
15:02 22.04.2018.

A sto li imaju Madjari u Zagrebu ? Derutnu, staru trgovinu auto dijelova. Nije nam bas za hvaliti se.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije