Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nova muzeološka koncepcija

U 'novom' virovitičkom muzeju moći ćete vidjeti sjekiru iz neolitika i obući haljinu iz virtualnog ormara

Foto: Studio Krear
1/4
11.03.2019.
u 14:15

U samom centru Virovitice građani, ali i turisti, uskoro će moći uživati u posebnom kulturnom sadržaju

U samom centru Virovitice građani, ali i turisti, uskoro će moći uživati u posebnom kulturnom sadržaju. Naime, u tom slavonskom gradu trenutno se provodi veliki EU projekt “5 do 12 za Dvorac” težak ukupno 81 milijun kuna, kojim se renovira zapušteni Dvorac Pejačević, izgrađen početkom 19. stoljeća. Prema tom projektu zamišljeno je da Dvorac krasi novi postav Gradskog muzeja Virovitica, za koji se vjeruje kako će biti nova kulturna atrakcija tog područja. U „novom“ Gradskom muzeju Virovitica tako će se moći vidjeti sjekiru iz neolitika, uživati u multimedijalno dočaranoj šumi natopljenoj kišom i obući haljinu iz virtualnog ormara, otkrila nam je ravnateljica Muzeja, Mihaela Kulej.

Više od 1200 četvornih metara “Novi” virovitički muzej prostirat će se na više od 1200 četvornih metara, koji će biti ispunjeni pričom o Virovitici i Drvenom dobu, kako je nazvana nova muzeološka koncepcija. U Muzeju bit će izloženo 600 izložaka, koji su pomno odabrani nakon dvije godine istraživanja. Inspiracija za novi muzeološki koncept bilo je drvo, koje je prisutno u čovjekovom životu od rođenja do smrti i u svim fazama njegova života i rada, ističu iz Gradskog muzeja Virovitica. – Pravi naziv stalnog postava tražili smo dvije godine, znajući da nam je krovna tema drvo i da nju predstavljamo interdisciplinarno, interaktivno i kroz sve zbirke. Drveno je doba i dovoljno zanimljivo, specificirano, obuhvaća svu širinu naše građe i kroz sav način ljudskog djelovanja – pojasnila je Mihaela Kulej, ravnateljica Gradskog muzeja Virovitica.

Fotografiranje u grofovskom ruhu Posebnost novoobnovljenog Dvorca je što će posjetitelji u njemu moći interaktivno otkrivati povijest, uz vid, sluh, njuh, dodir te pomoć audiovodiča. Tijekom povijesne šetnje Dvorcem posjetitelji će, primjerice, biti pozvani na pravu „grofovsku zabavu“. Naime, na prvom katu nalazi se prostorija u kojoj se na zanimljiv i zabavan način predstavlja obitelj Pejačević po kojem Dvorac nosi ime. Osim što će biti opremljena kao velikaški salon, ondje će se nalaziti i interaktivni ormar. – Uz pomoć softvera, posjetitelj će moći ‘ući’ u grofovsku opravu, neovisno je li riječ o muškoj ili ženskoj opravi, ‘obući’ je i uslikati se u njoj i tu fotografiju podijeliti digitalnim putem i na društvenim mrežama – dodala je Kulej. U podrumu Muzeja će, pak, na oko 300 kvadratnih metara biti predstavljena povijest Dvorca i grada Virovitice.

Posjetitelj će tako moći prošetati kroz gotovo 3500 godina virovitičke povijesti, zahvaljujući izlošcima poput keramičke žare za pepeo pokojnika, koja datira iz 1300. g. pr. Kr., pa sve do rukometne lopte vezane za povijest Virovitice iz šezdesetih godina prošlog stoljeća. Na ovom prostoru svoje mjesto imaju i Kelti. – Ovaj dio postava djelo je dr. sc. Marka Dizdara, ravnatelja Instituta za arheologiju, koji godinama radi na arheološkim istraživanjima u Zvonimirovu. Ponosni smo što imamo najvrjedniju građu tog dijela povijesti koju čuvamo i koja će biti izložena. Kelte ćemo predstaviti kroz tri osobe: ženu, muškarca ratnika i druida – kazala je ravnateljica Gradskog muzeja Virovitica.

Zapadno i istočno krilo Muzeja Novi muzeološki postav bit će podijeljen na dva dijela, odnosno krila - zapadni je vezan za intimni svijet jedne obitelji, dok se u istočnom dijelu drvo promatra kroz privređivanje u svrhu stjecanja sredstava za život. Najzahtjevnija prostorija cijelog Muzeja nalazi se u zapadnom dijelu, a ona je posvećena šumi. Naime, uz pomoć najsuvremenije opreme posjetitelj će osjećati šuštanje lišća, životinjica koje proviruju iza stabla, vlagu, kišu, specifičan miris i pjev ptica. U zapadnom krilu moći će se vidjeti i kako je izgledala soba grofice Pejačević koja će obnovom biti pretvorena u građansku sobu koja antropološki pristupa obitelji.

Pri izlazu iz tog krila, prikazivat će se nagrađeni film „Magija kose“, koji predstavlja tradicijsko češljanje na ovom području. Zahvaljujući modelu lutke, posjetitelji će moći i sami isplesti kosu na tradicionalan način. U istočnom krilu drvo posjetitelji će u šest tematskih cjelina moći upoznati značaj drveta, od tradicijskog obrta do suvremenog dizajna. U njemu će se tako govoriti o gospodarstvu, virovitičkim pilanama i industrijalizaciji, od pilane Drach preko stolarije Hrast do Tvina i suradnje s poznatim arhitektom i dizajnerom Bernardom Bernardijem.

– Prostorija na izlasku namijenjena je mladim produkt dizajnerima, a nazvali smo ju Aktualne teme jer tu će se moći svojim radovima predstavljati nagrađivani mladi dizajneri na mjesečnoj bazi – kazala je Kulej. Tavanski prostor, pak, posvećen je društvenom životu i duhovnosti. Posjetitelj na tom prostoru može saznati važne informacije o svim segmentima društvenog života građanske Virovitice, od kraja 19. stoljeća kroz cijelo 20. stoljeće. Tako će projektom “5 do 12 za Dvorac” nekad zanemareni virovitički Dvorac postati ugodan oku ne samo izvana, već će zablistati i iznutra. U Gradskom muzeju Virovitica vjeruju kako će upravo ovakvi sadržaji i atraktivan izgled vratiti Virovitici stari sjaj kakav i zaslužuje.

>>Muzej Troja

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije