Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nikola Tesla na filmu

U novoj ekranizaciji Tesla pjeva hitove iz 80-ih i zabija Edisonu sladoled u čelo

Foto: Screenshot
1/5
13.11.2020.
u 11:48

Najnoviji film o genijalnom Nikoli Tesli, "Tesla", u hrvatskim kinima igra od četvrtka. Slavnog je izumitelja utjelovio Ethan Hawke, a film režirao Michael Almereyda.

Lik i djelo Nikole Tesle, neshvaćenog genija iz seoceta Smiljana pokraj Gospića, već godinama nastavljaju inspirirati kako znanstvenike tako i umjetnike. Tijekom života njegove ingeniozne ideje često nisu nailazile na plodno tlo, da bi nakon smrti napokon bio prepoznat kao vizionar i izumitelj daleko ispred svog vremena.

Stavljajući na stranu vječne prijepore oko toga je li bio Hrvat, Srbin, Srbin iz Hrvatske ili izvanzemaljski pripadnik neke naprednije vrste, svi se možemo složiti da je intrigirao i nastavlja intrigirati ne samo svojim fenomenalnim izumima i otkrićima nego i turbulentnim privatnim životom. Sa suvremenikom Thomasom Edisonom godinama se sukobljavao – nakon što su prvotno surađivali, to nije urodilo plodom, a zatim je Edison navodno Teslu sabotirao i njegove izume prisvajao. Tesla je, iako u svoje doba razmjerno slavan, pred smrt živio na prosjačkom štapu u hotelu New Yorker i 1943. umro je u 86. godini. Najvjerojatnije je preminuo od posljedica neliječenih ozljeda koje mu je nekoliko godina prije nanio jureći taksi. A spomenimo i da je uza sve legitimno sjajne ideje, pred kraj života, kako bi se narodski reklo, “otišao na kvasinu”, povukao se u osamu sa svojim briljantnim umom i postao opsjednut golubovima. Navodno se u jednu golubicu i zaljubio.

Na stranu i to, kult Nikole Tesle sve više raste, dijelom zahvaljujući i manje-više uspješnim filmovima u kojima ga je odglumio niz odličnih glumaca.

Tako je početkom ove godine predstavljen novi film u kojem Nikola Tesla napokon ima svoje pravo, središnje mjesto pod reflektorom. To je film “Tesla” redatelja Michaela Almereyde, premijeru je imao u siječnju na festivalu Sundance, ali s obzirom na to da zbog pandemije ove godine sve malo kasni, u hrvatskim kinima igra od jučer. Naslovnu ulogu tumači Ethan Hawke i utjelovio ga je poprilično dobro. Ali kad vidimo Kylea McLachlana kao Thomasa Edisona, malo nam već zaigra srce – kakav god film bio, McLachlan uvijek briljira. No, gledajući film, ubrzo će vam postati jasno da ćete se, ako ste očekivali ozbiljan povijesno-biografski film, grdno razočarati. U to nas najprije uvjerava scena u kojoj si Edison i Tesla u jeku prepirke zabijaju kornete sladoleda u čela. Dodajmo k tome činjenicu da pripovjedačica Anne Morgan (Ewe Hewson) u jednom trenutku vadi Apple MacBook na stol i nagovara nas da “guglamo” Teslu i Edisona – i sasvim je evidentno da je ovo jedan krajnje neozbiljan film. No kada (i ako) se uspijemo riješiti početnog šoka nad tim neobičnim postupcima, možemo uživati u bizarnom ringišpilu na koji nas vodi “Tesla”. U jednoj snovitoj sekvenci tako vidimo i našeg Nikolu kako pred mikrofonom izvodi synth pop hit iz 80-ih “Everybody Wants to Rule the World” benda Tears for Fears. Računica je jednostavna, ili ćete obožavati ovaj film ili ćete ga mrziti iz dna duše. U svakom slučaju vrijedi ga pogledati. Inače, sva hrvatska CineStar kina u kojima možete pogledati "Teslu" rade, no zbog pandemijskih mjera broj posjetitelja u dvoranama je ograničen pa kina, saznajemo, rade na otprilike 50 posto svog kapaciteta. A kada kupite kinoulaznicu, sjedala pokraj vašeg automatski se blokiraju kako bi se među gledateljima održao razmak.

A sada se malo vratimo u prošlost i prisjetimo se svih dosadašnjih filmskih Tesla. Rade Šerbedžija glumio ga je prvi, i to sjajno, na malom ekranu 1976. godine u miniseriji “Nikola Tesla”. Uz Šerbedžiju, u ostvarenju redatelja Eduarda Galića glumili su i Mustafa Nadarević i Špiro Guberina, a serija je u deset epizoda od po sat vremena poprilično vjerno pratila Teslin život.

No najpoznatiji filmski Tesla do danas svakako je – David Bowie. Za tu ga je ulogu u nadahnutom potezu odabrao redatelj Christopher Nolan u filmu “Prestiž”, znanstvenofantastičnom trileru o ratujućim mađioničarima koje pak utjelovljuju Hugh Jackman i Christian Bale. Nolan je kasnije izjavio da je od samog početka za svog Teslu imao na umu Bowieja, no on ga je isprva odbio. Međutim, Nolan nije htio prihvatiti ne kao odgovor te je promptno odletio u New York, dogovorio osobni sastanak sa slavnim pjevačem i očito ga nečim ucijenio, budući da je ovaj prihvatio ulogu u hipu. Iako je film postao hit, mnogi kritičari ocijenili su ga loše, ali za Bowiejeva Teslu imali su samo riječi hvale.

Godine 2017. te se zahtjevne uloge prihvatio i mladi Nicholas Hoult u pomalo mlakom i već napola zaboravljenom filmu “The Current War”. On se pak bavio peripetijama u odnosu Thomasa Edisona (Benedict Cumberbatch) i Tesle, ali unatoč zvjezdanoj postavi, nije baš dobro prošao među publikom.

A ove godine imali smo priliku gledati Gorana Višnjića u ulozi slavnog izumitelja, i to u finalnoj epizodi šašave znanstveno-fantastične TV serije “Dr. Who”, nazvane “Noć terora Nikole Tesle”. U njoj pak Doktor i Nikola Tesla spašavaju Zemlju od izvanzemaljskih čudovišta koja nalikuju na škorpione, a Višnjić ozbiljno dobro izgleda s brčićima. Ta se iznimno popularna serija na britanskom BBC-u emitira već gotovo 60 godina, ali upravo je sezona “Doktora” u kojoj se pojavljuje naš dr. Luka Kovač najlošija do sada. Neki će pompozno ustvrditi da je to zbog nekonvencionalne odluke da tradicionalno muškog Doktora glumi žena, Jodi Whittaker, ali srozavanje kvalitete ipak je najvjerojatnije posljedica promjene scenarista i nedostatka originalne misli. 

Komentara 3

MA
mare0801
22:13 14.11.2020.

Tesla ne samo najvažnija nego i jedina osoba bitna globalno s ovih prostora.

Avatar Agresor
Agresor
12:46 13.11.2020.

Najveći Srbin u povijesti.

SL
slavenZadravec
12:15 13.11.2020.

Tesla - daleko najznačajnija osoba u povijesti, rođena na teritoriju današnje Hrvatske. Nažalost u samom Gospiću još uvijek ne žele vratiti Teslin spomenik na mjesto gdje je bio prije nego je dignut u zrak.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije