Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
problemima nema kraja

Muzička akademija izgrađena prije samo pet godina, a ponovno pod vodom

Foto: Boris Ščitar
1/8
08.01.2020.
u 12:16

U zgradi Muzičke akademije na Trgu Republike Hrvatske u Zagrebu došlo je do poplave zbog puknuća cijevi.

Zgrada Muzičke akademije, o čijim smo brojnim infrastrukturnim problemima izvještavali već prošle godine, ponovno je poplavljena, piše Telegram. Nastava je jučer otkazana, a o tome navodno nisu službeno obaviješteni studenti već samo profesori.

– Uzrok procurivanja 7. siječnja je puknuće cijevi na sustavu podizanja tlaka vode za potrebe ovlaživača zraka u postrojenju na osmom katu zgrade Muzičke akademije. Curenje je zaustavljeno, ali je radi sigurnosti i sušenja potrebno na dva dana obustaviti nastavu koja se inače održava u prostorijama na sedmom katu, a koje se nalaze odmah ispod mjesta procurivanja – izjavio je dekan za Telegram.

Za vrijeme našeg posjeta Muzičkoj akademiji u svibnju, u prizemlju i na trećem katu vidljiva su bila oštećenja nastala zbog vode te napuklo staklo na prednjoj staklenoj stijeni zgrade. Akademija se borila s vlagom nastalom zbog podzemnih voda koje protječu ispod Trga Republike Hrvatske te s problemima zbog pucanja cijevi. U zgradi staroj tek pet godina koja je stajala više od 220 milijuna kuna ovakvih je situacija do sada bilo i previše. Razgovarali smo tada s arhitektom Milanom Šosteričem, kojem je ova "zgrada – stroj" kako je od milja zove, bila životni projekt. 

– Ja sam poklonio 12 godina života Muzičkoj akademiji, zanemario sam svoje zdravlje kako bih to uspio završiti u okolnostima jeftimbe, kad se poslovi na vrlo složenim objektima dodjeljuju na temelju javnih nadmetanja kojima je jedini kriterij najniža ponuđena cijena. A ona se postiže tako da izvođač u ponudi izostavi mnoge bitne stvari ili ih zamijeni lošijima, što nas je dovelo do problema koje danas gledamo – rekao nam je Šosterič. 


1/7

Od spomenutog izvođača, Nexe gradnje, koja je posao preuzela od propale tvrtke Megrad, dobili smo šturi odgovor kako su svi materijali i radovi ugrađeni i izvedeni po pravilima struke. No, pri useljenju je utvrđeno čak 750 nedostataka koji se od tada "mic po mic" saniraju.

Osim infrastrukturnih problema, Muzička akademija borila se i s neplaćenim režijama, koje su u "zgradi – stroju" neizbježno mnogo više no što su bile u staroj zgradi Akademije, a 
iznos koji Muzička akademija dobiva za podmirivanje režija i dalje je jednak.

– Sastavnice s manjim brojem studenata zbog toga su u startu u nepovoljnom položaju. Kod nas po godini 350 do 400 studenata ostvaruje pravo na punu subvenciju, na osnovi čega dobivamo oko 2,5 milijuna kuna, a naši troškovi poslovanja iznose oko 5.5 milijuna kuna godišnje. Mi smo u konstantnom minusu, a od početka gradnje znalo se da će ova zgrada biti visokih performansi i pravovremeno smo obavještavali sve nadležne o procijenjenim troškovima – rekao nam je tadašnji prodekan za umjetnost i poslovanje Dragan Sremec.

Komentara 7

NZ
NAĐI-zaZAGREBbezkumova
13:20 08.01.2020.

Curi na sve strane, a patuljci mu za to htjeli davati neke počasne "doktorate"... Debelo blato iza zadnjeg asfalta.

GR
gragakarlovac
17:04 08.01.2020.

super se gradi po drzavi!

OL
Oliva01
14:51 08.01.2020.

Zgrada je šaka u oko na predivnom starom trgu, a o onom bodežu ispred nje koji se vinuo u nebesa da i ne govorim. No, to što je ružna ne znači da nije trebala biti kvalitetno izvedena. Netko se očitoo ogrebao o couple of millions.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije