Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zbog optužbi

U Mađarskoj otkazan mjuzikl: ‘Billy Elliot’ može pretvoriti djecu u homoseksualce!?

Foto: Youtube Screenshot
1/3
26.06.2018.
u 16:14

Vodeći list Magyar Idok tvrdi da predstava promovira devijantan način života i traži da se zabrani. Osim javnog linča Mađarske državne opere, na udaru se našao i znanstveni centar pod izravnim utjecajem Georgea Sorosa.

Koliko moćni i destruktivni mogu biti mediji kada su pod diktatom države, na vlastitoj su koži osjetili producenti mjuzikla Billy Elliot koji se od 2016. godine redovito izvodio na daskama Mađarske državne opere.

Sve do prije neki dan, kada je počeo “združeni medijski napad” novina bliskih premijeru Viktoru Orbanu na ovaj kazališni komad čija radnja govori o dječaku koji osamdesetih odrasta u depresijom nagrizenom sjevernoengleskom rudarskom gradiću, o dječaku koji treniranjem boksa pokušava potisnuti svoju strast prema baletu. Iako je Billy Elliot na daskama ove operne kuće izveden već devedeset puta, prije dvadesetak dana u vodećem listu Magyar Idok pojavio se članak koji tvrdi da ova predstava može “djecu pretvoriti u homoseksualce”.

– Ovaj mjuzikl promovira devijantan način života, a promocija homoseksualnosti ne može biti nacionalni cilj kada stanovništvo sve više stari, kada je stanovnika sve manje i kada nam prijeti invazija – stoji između ostalog u članku Magyar Idoka. Ubrzo su se ovim novinama pridružili i ostali mediji pa je, iako je predstava do toga trenutka bila gotovo redovito rasprodana, prodaja ulaznica počela strmoglavo padati. Do te mjere da je Mađarska državna opera bila prisiljena otkazati posljednjih petnaest izvedbi jer gledatelja jednostavno nije bilo.

– Kao što znate, negativna kampanja koja se posljednjih tjedana vodi protiv produkcije Billyja Elliota dovela je do ogromnog pada broja gledatelja i prodaje ulaznica. Stoga otkazujemo idućih 15 predstava koje su bile planirane – stoji u službenom priopćenju direktora Mađarske opere Szilvesztera Okovacsa. U neslužbenom je pak dijelu ustvrdio kako ne razumije homofobiju koja se digla oko ove predstave. Tim više što u mađarskoj verziji Billyja Elliota koja je prikazivana u operi nema jedinog homoseksualnog lika koji se pojavljivao u poznatom filmu niti je o njemu bilo riječi. Ipak, ni ovako ublažena varijanta mjuzikla nije bila po volji Magyar Idoka koji je tražio da se, ako ne bude korigirana i cenzurirana, predstava i zakonski zabrani.

– Prikazivati na daskama nešto što je neoboriva životna činjenica ne znači da to i promovirate. Uostalom, moguće je biti homoseksualac i konzervativac u isto vrijeme – ustvrdio je direktor opere Szilveszter Okovacs. Javni linč Mađarske državne opere i njezina liberalnog mjuzikla posljedica je Orbanove najave da će od Mađarske načiniti iliberalnu državu, smanjujući utjecaj nevladinih organizacija, ali i neovisnog sudstva. Uz pritiske na operu, krenuli su pritisci i na ostale neovisne institucije poput Mađarske akademije znanosti koju je desno orijentirani dnevnik Figyelo, inače vrlo blizak Orbanu, optužio da “radi na pravima homoseksualaca i rodnoj ideologiji”.

Ipak, možda je od svih najviše na udaru Sveučilište središnje Europe, znanstveni centar koji je pod izravnim utjecajem poznatog filantropa Georgea Sorosa. Upravo je ovaj milijarder, poznat po financiranju cijelog niza nevladinih organizacija u cijelom svijetu, Orbanov “neprijatelj broj 1”, a borbu protiv njega Viktor Orban je isticao kao jedan od osnovnih ciljeva u svojoj kampanji, nakon koje je premoćno pobijedio na izborima.

U Mađarskoj je čak nedavno donesen i zakon ‘Stop Soros’, koji, doduše, ne govori ništa o visokom obrazovanju, ali se vrlo žestoko obračunava s imigrantima koje Soros podupire i čiji boravak u Europi potpomaže kroz niz humanitarnih organizacija. Prema ovom zakonu, koji je usvojen prije desetak dana, kriminalizira se svaka osoba ili organizacija koja pomaže ilegalnim imigrantima u traženju azila. Za prekršitelje ovog zakona predviđene su i zatvorske kazne.

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar lokalpatriot ri
lokalpatriot ri
16:24 26.06.2018.

Kakav nevjerojatan primitivizam, da ne povjeruješ....Maloumno do boli.

PA
Pajkoslava2
17:51 26.06.2018.

"... a promocija homoseksualnosti ne može biti nacionalni cilj kada stanovništvo sve više stari, kada je stanovnika sve manje i kada nam prijeti invazija... " - Sve je rečeno ovime!!!

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
16:47 26.06.2018.

Za one mladje, tako su i srpske novine i tekevizije 91. sotonizirale Hrvate i Hrvatsku. A da ne pricam o komunizmu i njihovim novinama. Koji jadnici.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije