Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
protiv rasne diskriminacije

U Londonu digli spomenik crnkinji s mobitelom u ruci

Foto: Instagram
11.08.2020.
u 10:47

U Londonu je postavljena skulptura "Reaching out" kipara Thomasa J. Pricea, jedna od rijetkih u Velikoj Britaniji koje prikazuju crnu ženu.

Usred bujanja prosvjednih pokreta protiv rasne diskriminacije, na tapet su došli i spomenici povijesnim ličnostima. Mnogi su izrazili nezadovoljstvo glorificiranjem kontroverznih ličnosti u javnom prostoru, a u SAD-u i Engleskoj pribjegli su i uništavanju takvih spomenika opresiji. Rezultiralo je to prepoznavanjem potrebe da se u gradskim prostorima počast oda i povijesno zanemarivanim velikanima, kao i umjetničkim djelima nebijelih umjetnika i umjetnica. U Londonu je tako niknuo i spomenik neimenovanoj crnkinji kipara Thomasa J. Pricea. Visoka gotovo tri metra, skulptura nazvana “Reaching out” nalazi se u parku pored kvarta Stratford, a prikazuje crnkinju, odjevenu u svakodnevnu odjeću, kako gleda u pametni telefon. Ukratko, žena kakvu prosječni stanovnik Londona na putu na posao vidi barem deset puta – umjetnost svakodnevice, moglo bi se reći.

– Htio sam da ovo djelo ljudima pruži priliku da se povežu s prikazom nekoga koga možda ranije ne bi ni primijetili. Često je najmoćnija osoba u društvu ona koja se naizgled stapa s pozadinom – rekao je Price, čija je skulptura jedna od šačice kipova u Velikoj Britaniji koji prikazuju nebijele žene te jedna od rijetkih koje je izradio crni kipar.

– Iako je London jedan od rasno najraznovrsnijih gradova na svijetu, većina javnih skulptura prikazuje bijele povijesne figure. Neugodna istina je to da naša nacija i naš grad duguju velik dio svog bogatstva svojoj ulozi u trgovini robljem – kazao je gradonačelnik Londona Sadiq Khan koji je objavio poziv za veću diverzifikaciju umjetnosti u gradskim prostorima.

Komentara 1

VH
volim.hrvatsku65
10:59 11.08.2020.

A mozemo li izgraditi crkvu u Saudijskoj Arabiji ???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije