Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Praizvedena Atlantida

U HNK Split uselio se neki novi zvuk

Foto: HNK split
05.03.2018.
u 16:30

Dojmovi publike potpuno su podijeljeni: od oduševljenja do nerazumijevanja i razočaranja. Uložen je ogroman trud u dvočinku koja je godinama stajala u ladici, a u kojoj je angažiran i Zbor i Balet i Orkestar splitskog teatra

U HNK Split praizvedena je baletna opera “Atlantida: Legenda o Dan’zoru” za koju je glazbu i libreto napisao Mirko Krstičević, režiju i scenografiju potpisuje Goran Golovko, a koreografiju Igor Kirov.

Orkestrom je dirigirao Alan Bjelinski, a pljesak premijerne publike bio je usmjeren režiseru, plesačima, dirigentu Bjelinskom koji je izjavio da se do sada nije susreo s tako složenom partiturom i zborovođici Ani Šabašov koja je predano pripremila Zbor HNK Split. Nedvojbeno je uložen ogroman trud u ovu dvočinku u kojoj je angažiran i Zbor i Balet i Orkestar splitskog teatra, djelo koje je godinama stajalo u ladici, a jedino je Goran Golovko “imao petlju” staviti ga na repertoar. Priča je poznata, biblijska: mitski junak Dan’zor, vođa Tolteka, nositelj ideje vječne čovjekove težnje za boljim, želi pokrenuti svoj narod, odvesti ga prema svjetlu, odnosno k Bogu. Suprotstavljen mu je Andrak, predstavnik tame.

Vječna borba dobra i zla. Dan’zora tumači mladi tenor Bože Jurić Pešić, dok su u ostalim solističkim ulogama nastupili pjevači Božo Župić, Marko Lasić, Antonija Teskera, Mate Akrap, Vinko Maroević i Špiro Boban te baletani Artjom Žusov i Ivan Boiko. Scena je minimalistična, ali vrlo efektna za što je, uz redatelja, zaslužan i oblikovatelj svjetla Srđan Barbarić. Posebno je atraktivan bazen pun vode u prvom činu u kojem se izvijaju baletani dočaravajući narod. Zanimljive kostime, koji još više dolaze do izražaja zbog toga što “glavni likovi” hodaju na štulama, osmislio je Mladen Radovniković.

Dojmovi nakon praizvedbe potpuno su podijeljeni, od oduševljenja do totalnog razočarenja. Dok neki tvrde kako je Split dobio veliku i svjetsku operu, drugi uopće nisu razumjeli o čemu se radi. Krstičevićeva glazba puna udaraljkaških ritmova donijela nam je jedan novi žanr i novi zvuk. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije