Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PETRINJA

U gradsku galeriju vraćena slika ukradena za Domovinskog rata

slika Oblik sa znacima
Foto: Večernji list
1/2
03.12.2019.
u 13:06

Riječ je o slici nastaloj u tehnici guaš dimenzija 100×70 cm, te je jedna od 58 slika koje su iz fundusa galerije nestale tijekom Domovinskog rata

Slika 'Oblik sa znacima' autora Ordana Petlevskog, nestala je za okupacije iz petrinjske Galerije 'Krsto Hegedušić', a ovih je dana vraćena nakon što ju je pronašla i otkupila Galerija Mona Lisa iz Zagreba.

– Slike putuju po svijetu, u ovom slučaju po Hrvatskoj. Slika se pojavila kod nas u Galeriji. Ljudi su to nama ponudili, mi smo u tom trenu otkupili sliku u namjeri da bude izložena u Galeriji i da ju prodamo. No, vrlo brzo smo došli do saznanja da je ona ukradena za vrijeme Domovinskog rata iz Petrinje. Jedina moguća reakcija u tom trenu je bila da kontaktiramo ljude u Petrinji i da ju vratimo. Ispala je sreća da je došla kod nas i to da smo došli do informacije da je ona otuđena – rekao je vlasnik galerije Mona Lisa Martin Henc prilikom primopredaje slike.

Sliku je preuzela Jasna Crnković iz Hrvatskog doma Petrinja, koji upravlja Galerijom.

Riječ je o slici nastaloj u tehnici guaš dimenzija 100×70 cm, te je jedna od 58 slika koje su iz fundusa galerije nestale tijekom Domovinskog rata. Slika je u dborom stanju što ukazuje da se prošli vlasnik o njoj dobro brinuo, no nepoznato je  gdje ju je nabavio.  Od 58 ukradenih slika, uz ovu Petlevskog, u Petrinju je do sada vraćena samo još jedna.

Naime, slika 'Sirena u Veneciji' Ferdinanda Kulmera vraćena je 2015. u Galeriju Krsto Hegedušić, a također je došla u ruke vlasnika Mone Lise, koji su je kupili na Britancu te nakon provjere i bez naknade vratili pravom vlasniku.

– Za vrijeme okupacije Galerija je ostala bez 58 svojih djela. Prilikom povratka zatekli smo 42 umjetnine od kojih je 18 bilo oštećeno te smo ih morali restaurirati – ističu u Galeriji Krsto Hegedušić Petrinja koja trenutačno posjeduje gotovo 450 radova.

Tijekom Domovinskog rata iz muzeja, galerija i sakralnih objekata nestalo je gotovo 50.000 raznih predmeta i umjetnina. Oko polovice je do sada pronađeno i vraćeno.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije