Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Počinje Cannes

U glavnom programu stari znanci i tek par iznenađenja

Robin Hood
Ridley Scott
11.05.2010.
u 14:03

Sjaj velikog festivala nagrizla je recesija, a sada mu islandski vulkan prijeti izostankom najavljenih zvijezda sa svih krajeva svijeta.

Kao da recesija nije već dovoljno nagrizla sjaj Cannesa od lani naovamo, sada su još i nove prijetnje otkazanih letova zbog vulkanskog pepela zaprijetile najvećem međunarodnom festivalu desetkovanjem zvijezda i talenata iz svih krajeva svijeta. Uglavnom, bude li sve prema planu, glumica Kristin Scott-Thomas sutra će u glavnoj festivalskoj palači pozvati predsjednika Tima Burtona na pozornicu i time će služebno započeti 63. festival u Cannesu, nakon čega će uslijediti projekcija najnovijeg filma Ridleyja Scotta „Robin Hood“ čije bi zvijezde Russell Crowe i Kate Blanchet trebale dati festivalu inicijalnu dozu glamoura koje će ove godine biti ipak dosta manje nego u festivalskim najraskošnijim izdanjima.

Nešto novo, nešto staro

„Robin Hood“ glavni je ovogodišnji predstavnik hollywoodskih (potencijalnih) blockbustera na festivalu, kakvi su prethodnih godina bili „Indiana Jones IV“ ili „Da Vincijev kod“, što je uvijek rizik za tu vrstu filmova jer ih negativne reakcije kritičara mogu pokopati (što su unatoč zgražanjima nije dogodilo s „Da Vincijem“). Prirodno, „Robin Hood“ bit će prikazan izvan natjecateljskog dijela programa koji se natječe za Zlatnu palmu, a koji ove godine sadrži 18 filmova, ponovno po prinicpu – nešto novo, nešto staro. „Staro“ su u ovom slučaju već iskušani redatelji poput Mikea Leigha („Another Year“), Bertranda Taverniera („La principessa de Monpensier“), Abas Kiarostami („Certified Copy“), Takeshi Kitano („Outrage“), Nikite Mikhalkova („Opečen suncem 2“), dok se među novima ističe niz azijskih filmaša koji nastavlju biti osnovnom artističkom snagom svjetskog filma. Tajlanđanin Apichatpong Weerasethakul najtječe se s filmom „Ujak Boonmee sjeća se prošloh života“, I. M. Sangsoo sa „Spremačicom“ Lee Chang-dong s „Poezijom“ i Wang Xiaoshuai s „Chonging Bluesom“.

Novi Jean-Luc Gorard

U ostalim programima, bit će još zanimljivih projekcija; u selekciji „Un certain regard“ svakako će biti vrlo zanimljivo provjeriti kakvo je stanje (umjetničkog) uma glasovitog francuskog ekscentrika i ekperimentatora Jean-Luca Godarda, koji dolazi s filmom „Film Socialisme“, dok izvan konkurencije najviše pažnje plijene Woody Allen novim filmom „You’ll Meet A Tall Dark Stranger“ i Oliver Stone s više nego primjereno tempiranim nastavkom „Wall Streeta“ podnaslovljenim kao „Money Never Sleeps“ u kojem Gordon Gekko mora zbog globalne krize alarmirati financijsku zajednicu.

Festival će završiti 23. svibnja svečanom dodjelom Zlatnih palmi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije