Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gostovanje

U Gavellu stiže "Emet" HNK Osijek, najbolja predstava lanjskih Marulićevih dana

Foto: Arhiva HNK Osijek
03.03.2020.
u 11:12

U srijedu, 4. ožujka 2020., u kazalištu"Gavella gostuje najbolja predstava 29. Marulićevih dana, "Emet" Ivane Šojat u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku. Baš kao i "Unterstadt" iste autorice veliki je ovo hit Drame osječkog kazališta, koju će zagrebačka kazališna publika ipak vidjeti s mnogo manje zakašnjenja od spomenute uspješnice.


"Emet" je priča o istini skrivenoj duboko ispod svega prešućenog i zatajenog obitelji djevojčice Lucije. Riječ je o trileru, budući da djevojčicu Luciju, koja je u međuvremenu izrasla u slikaricu koja slika anđele, posjećuju njezini pokojnici: majka, otac, baka i djed koji joj nije djed. Svi oni daju joj djeliće mozaika što ga ona polako i mučno spaja, te doznaje istinu o sebi i svima svojima.Ima u toj istini ubojstva, samoubojstva, ali i tragične, prerane i naprasne smrti.

U jezovitome ozračju obiteljske kuće mnogo je onostranog. Tu mrtvi govore ono što se za života nisu usuđivali govoriti. Konačno se svi razgolićuju i stvari post mortem, sjedaju na svoje mjesto. No gorčina ostaje uslijed spoznaje da laži kojima smo pokušali zaštititi i sebe i druge poput utega povlače u nedokučive ponore, budući da Istina (EMET) poput zapisa u genima neprestano lebdi oko nas poput nerazgovjetnog šapta, a traume koje smo potisnuli um gnječe daleko od stanja u kojem smo ih racionalizirali.

Na 29. Marulićevim danima u Splitu predstava "Emet" osvojila je dvije nagrade: Nagradu "Marul" za najbolju predstavuu cjelini, dok je  redatelj Samo M. Strelec nagrađen za režiju predstave.
U predstavi igraju Petra B. Blašković, Ljiljana Krička – Mitrović, Anita Schmidt, Antonija Pintarić, Duško Modrinić, Davor Panić, Armin Ćatić, Antonio Jakupčević, Lino Brozić i Zrinka Stilinović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije