Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odlazak omiljenog umjetnika

U Dubrovniku preminuo baletni umjetnik Miljenko Vikić

VL
Autor
Denis Derk
31.10.2020.
u 11:37

U rodnom Dubrovniku umro je poznati hrvatski baletni umjetnik, plesač i koreograf Miljenko Vikić

U rodnom Dubrovniku u devedesetoj godini života umro je poznati hrvatski baletni umjetnik, plesač i koreograf te pedagog Miljenko Vikić.

U svojoj plesačkoj karijeri ostvario je mnogobrojne uloge koje su imale antologijske domete. Bio je zvijezda u baletima kao što su to "Đavo u selu", "Licitarsko srce", "Čudesni mandarin", "Romeo i Julija", "Carmen"... 

Rođen u Dubrovniku 10. VI. 1931. godine, baletnu školu pohađao je u Beogradu, gdje je studirao glumu na Akademiji za filmsku i kazališnu umjetnost te bio angažiran u Baletu Narodnoga pozorišta. Nakon Beograda plesao je u Sarajevu i Rijeci, a 1958. angažiran je u zagrebačkom HNK-u. U zagrebačkom Baletu postaje baletni prvak i u tom ansamblu djeluje do odlaska u mirovinu. 

Bio je prepoznat i cijenjen kao svestrani plesač karakternoga, klasičnog i modernog izraza.  Koreografirao je balete "Karneval iluzija", "Makar Čudra", "Carmen", "Papisa Ivana", "Kentaur XII"... Vrlo je često bio i koreograf u operama i kazališnim predstavama pa je često surađivao sa velikim redateljskim i dirigentskim imenima poput Georgija Para, Ivice Kunčevića, Joška Juvančića, Mire Belamarića, Vladimira Kranjčevića... 

2004. godine je dobio Nagradu hrvatskoga glumišta za životno djelo uz još jednog velikog Dubrovčanina, glumca Mišu Martinovića. 

Prije tri godine u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebuu predstavljena je monografija 'Miljenko Vikić, trubadur Talije' Ljiljane Gvozdenović i Mladena Mordeja Vučkovića u izdanju Društva za promicanje glazbe, plesa i glazbeno-scenske umjetnosti Hilarion.

Poslije završetka aktivne plesačke karijere, započeo je nov ciklus njegova djelovanja kao koreografa u baletima, operama i kazališnim predstavama, često surađujući s najznačajnim redateljskim imenima, poput Georgija Para, Ivice Kunčevića, Joška Juvančića, Mire Belamarića, Vladimira Kranjčevića i dr.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije