Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREMIJERA U HNK SPLIT

U bolnom “Višnjiku” pronašli su humor

Ksenija Prohaska
Foto: Tino Jurić/Pixsell
15.03.2018.
u 14:56

Predstava je na rubu, volim sve što je na rubu a da ne skrene u provaliju - rekao nam je glumac Filip Radoš uoči premijerne izvedbe

U režiji gosta iz Rusije Aleksandra Ogarjova, Drama HNK Split u subotu će premijerno izvesti “Višnjik”, jedno od najpoznatijih djela Antona Pavloviča Čehova. Priča je poznata: ruska grofica vraća se iz Pariza nakon bankrota i ljubavnog brodoloma.

Vlastelinsko imanje s čuvenim višnjikom prodaje se, nitko iz obitelji nema novca, kupuje ga predstavnik novih bogataša... Glavni ženski lik groficu Ljubov Andrejevnu Ranjevsku igra dramska prvakinja Ksenija Prohaska, dok ostale uloge tumače Filip Radoš, Nikša Arčanin, Ana Marija Veselčić, Anastasija Jankovska...

– Čehov nije običan autor, on traži nježnost i pažnju prema duševnom stanju čovjeka. Meni nije najbitnije prepričati siže koji je gotovo svima poznat, nego promatrati čovjeka iznutra. Čehov nije na pozornici trpio težinu, pa je i ovdje u pitanju tragedija s puno humora – objašnjava redatelj Aleksandar Ogarjov koji je u proteklih desetak godina u Splitu postavio četiri premijere, “Ćelavu pjevačicu”, “Zločin i kaznu”, “Hamleta” i “Mletačkog trgovca”.

– Ogarjov u ovu predstavu punu boli želi uvesti puno elemenata humora. Ranjevska mi je jako bliska jer sam i sama cijeli život živjela za snove. Višnjik je za mene lik čovjeka. Tekst obiluje divnim rečenicama, a posebno se veselim mladim, divnim, glumcima s kojima radim – otkriva Prohaska.

– Predstava je na rubu, volim sve što je na rubu a da ne skrene u provaliju – dodaje Filip Radoš. Redatelj najavljuje video, minimalnu scenografiju i kostime koji su fantazija na temu Čehova, a potpisuje ih Vera Martinova.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije