Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poticanje pismenosti

U Boliviji zatvorenici mogu čitanjem knjiga smanjiti trajanje kazne

Dusko Jaramaz/PIXSELL
06.05.2022.
u 10:33

Zatvorenici u pretrpanim bolivijskim kaznionicama mogu smanjiti boravak iza rešetaka čitanjem knjiga zahvaljujući novom programu po uzoru iz Brazila kojim se opismenjavanjem pruža nada unatoč presporim sudskim procesima.

Državni program nazvan "Knjige iza rešetaka" pruža zatvorenicima mogućnost da budu oslobođeni danima ili tjednima prije isteka kazne. Bolivija u svom kaznenom zakonu nema doživotnu, a ni smrtnu kaznu, no pritvor može trajati godinama zbog sporosti pravosuđa. Program je pokrenut u 47 zatvora koji nema novca za programe obrazovanja, reintegracije i socijalnih programa za zatvorenike, objavio je Ured pučkog pravobranitelje te andske države.

Do sada 865 zatvorenika sudjelovalo u programu čitanja kojim su poboljšali vještine čitanja i pisanja. Jedna od zatvorenica je Jaqueline, koja je pročitala osam knjiga u godinu dana i položila četiri testa čitanja. "Ovdje je zbilja teško ljudima poput nas koji nismo imali nikakvih prihoda i nemamo obitelj. Ovdje ima ljudi koji tek počinju učiti čitati i pisati", rekla je.  Nadia Cruz iz Ureda pučkog pravobranitelja objašnjava da je svrha programa ohrabriti zatvorenike koji čekaju suđenje.  "Važno je iako je smanjenje kazne relativno maleno i ponekad se mjeri u satima ili danima, ovisno o odluci Odbora.

No čitanje može biti i figurativni bijeg jer u Boliviji zatvorenici moraju raditi kako bi platili hranu koju pojedu i visoke troškove sudskog procesa, a uspiju zaraditi samo 8 bolivianosa (0,14 eura) na dan. Bolivijske kaznionice pretrpane su, higijenski uvjeti u njima su strašni, a prosvjedi učestali zbog nedostupnosti zdravstvene skrbi, navodi Human Rights Watch.  U takvu okruženju čitanje može biti barem bijeg u mislima iz zatvorskih zidina, kaže Mildred, zatvorenica u ženskom zatvoru Obrajes. "Kada čitam, u doticaju sam s cijelim svijetom. Zidovi i rešetke tada nestaju", povjerila je.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije