Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova knjiga: Ernesto Mallo "One koje plaču"

“Tvrdo kuhani” krimić o trgovini djevojkama i hobotnica koja seze do vrha vlasti i sudstva

Naslovnica knjige
Foto: Arhiva Znanje
12.10.2015.
u 12:54

Nepokolobljivi inspektor Lascan potjeran je u mirovinu, ali daleka rođakinja angažira ga kako bi pokušao pronaći njenu unuku ili barem saznao što joj se dogodilo

Ernesta Malla njegova rodna Argentina poznaje kao novinara, bivšeg revolucionara i protivnika diktature. Tek nakon toga upoznali su ga i kao pisca. Ostatak svijeta upoznao ga je kao autora sjajne trilogije o policijskom inspektoru Lascanu, koja je započela romanom “Zločin u židovskoj četvrti”. Njegov hrvatski izdavač, kuća Znanje upravo je objavila i zadnji dio te trilogije, roman – “One koje plaču” (urednica Bojana Franić, prijevod Tamara Horvat Kanjera, 99 kuna), a sam ga je Mallo nedavno promovirao u Zagrebu na trećem Festivalu svjetske književnosti.

Tada je i sam rekao da razumjeti njegove trilere znači i znati ponešto o Argentini jer, primjerice, u ovom romanu vrijeme radnje su 90-te godine 20. stoljeća kada je u toj zemlji vladala teška ekonomska kriza. Na vlasti je bio predsjednik Carlos Menem, zemlju je razarala korupcija, a dva najmoćnija “biznisa” bile su trgovina drogom i trgovina ljudima. Upravo trgovinom ljudima i djevojkama koje su na prijevaru otete kako bi bile prostitutke bavi se i ovaj roman. Izvan argentinskih okvira to je “tvrdo kuhani” krimić u kojem korupcija u policiji pritišće i glavnog junaka. Nepokolobljivi inspektor Lascan potjeran je u mirovinu, ali daleka rođakinja angažira ga kako bi pokušao pronaći njenu unuku ili barem saznao što joj se dogodilo.

Tragajući, Lascano ulijeće u pravu hobotnicu spletenu oko trgovine nesretnim djevojkama, onu koja seže u vrh policije, ali i vrh sudstva i politike. On će odsjeći nekoliko krakova, kraj istrage dočekati ne samo živ već i (neočekivano i navjerojatno) bogat...

No, tu na scenu stupa Mallo novinar: jedna istraga i jedan nepokolebljivi policajac zapravo ne znače ništa. Samo su se promijenili zločinci na vrhu piramide, a oni na (operativci) na nižim razinama tako i tako su lako potrošna roba, baš kao i nesretne djevojke. Stoga je ovo i snažna književna poruka da dvije spašene djevojke samo još većim čine užas tisuća njih koje žive u tom i takvom svijetu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije