Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"igra uma"

Triler-drama koja publiku tjera na sudjelovanje u jedinstvenom prostoru Muzeja iluzija

VL
Autor
Denis Derk
09.11.2020.
u 10:44

U zagrebačkom Muzeju iluzija u subotu je u produkciji Boom!Teatra premijerno izvedena predstava “Igra uma”, a iduće izvedbe na rasporedu su danas, 8. studenog i 9. studenog u 20 sati u muzeju u Ilici.

U zagrebačkom Muzeju iluzija u subotu je u produkciji Boom!Teatra premijerno izvedena predstava “Igra uma” po tekstu poznatog i svestranog britanskog autora Anthonyja Horowitza. Redatelj predstave je glumac Paško Vukasović, a u “Igri uma” glume Filip Nola, Martina Čvek i Marko Hergešić.

“Igra uma” nikada do sada nije postavljena u Hrvatskoj. Autorska ekipa u kojoj su i Jelena Kovačev, David Matići, Ivan Štrok, Luka Dubroja i Ivan Botić najavila je šezdeset i pet minuta vrhunske triler-drame s crnohumornim elementima, ali i predstavu koja donosi interdisciplinarni pristup kazalištu.

A kako su se uopće dosjetili Anthonyja Horowitza, slavnog britanskog pisca i scenarista koji potpisuje neke od najpoznatijih britanskih televizijskih serija (poput “Midsomer Murdersa”), ali i krimiće u kojima se bavi i Sherlockom Holmesom kao u romanu “Put svile” koji je za Profil prije sedam godina prevela Giga Gračan.

– Istina je i pravo čudo da prvi put u Hrvatskoj uopće postavljamo tekst “Igra uma”, izvornog naziva “Mindgame”, genijalnog autora Anthonya Horowitza. Mislim kako je dužnost nezavisne produkcije postavljati upravo ona djela i one autore koji su zanemareni u javnim kulturnim institucijama. Ovu predstavu kreirali smo na potpuno drugačiji način od očekivanog, ostavljajući publici zaključak o tome kakva su vremena i tko je zapravo lud, a tko normalan.

Poticanje kritičkog promišljanja jedno je od fundamentalnih zadataka kazališta i umjetnosti, a uvjeren sam da će ova predstava upravo to postići. “Igra uma” zbog svog narativa, ali i prije svega vrhunskih glumačkih izvedbi Filipa Nole, Martine Čvek i Marka Hergešića naprosto “siše” pažnju publike neprestano je potičući na promišljanje i zaključivanje, koje ih nerijetko može odvesti i na potpuno krivi trag. Uvjerenja sam kako je ovaj projekt u produkciji Boom!Teatra i u suradnji s Muzejom iluzija nešto drugačije od onoga što je publika navikla gledati u kazalištu, odnosno u muzeju, tj. kazalištu u muzeju. Kada smo krenuli u fazu pretpripreme za projekt, savršeno jasno nametnuo se prostor Muzeja iluzija kao sasvim logičan i jasan za ovu vrstu predstave u kojoj je sve jasno do trenutka kada shvatimo da ništa nije jasno – veli redatelj predstave Paško Vukasović.

A kako se Boom!Teatar snašao u ovim pandemijskim uvjetima koji su onemogućili ili znatno otežali rad mnogim umjetnicima, a napose onima u kazalištu?

– Boom!Teatar od svog osnutka 2017. godine vodi se mišlju odgovornog kazališta u svim segmentima djelovanja, tako sa zadovoljstvom mogu reći kako ova pandemija na nama jest ostavila poneki ožiljak, ali daleko od toga da nas je dotukla ili onesposobila za rad. Spremniji smo i otporniji na puno jače i veće udarce od ovih, vođeni mišlju o odgovornosti u svim segmentima. Na tragu odgovornosti veselim se repriznim izvedbama “Igre uma” u Muzeju iluzija gdje je za svaku od izvedbi broj publike ograničen na trideset mjesta – objašnjava Vukasović.

Nove izvedbe predstave “Igra uma” su danas, 8. studenog i 9. studenog u 20 sati u muzeju u Ilici. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije