Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Land art projekt

Trebotićev krik s oltara provocira u Meštrovićevu masliniku

'25.07.2013., Split - Land art projket Matka Trebotica, izlozba Iskop i crvena vertikala u Mestrovicevim Crikvinama - Kastilcu. Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL'
'Ivo Cagalj'
26.07.2013.
u 16:39

Škrta zemlja i maslinovo ulje čekaju kišu da padne s neba u novoj instalaciji Matka Trebotića

U masliniku Meštrovićeva Kašteleta u Splitu Matko Trebotić postavio je novu izložbu – Land art projekt \"Iskop i crvena vertikala\".

– Ovaj prostor Meštrović je osmislio i poklonio nama, a Trebotić u njemu provocira. On nam se ne želi svidjeti. On vrišti umjesto nas, ovo je njegovo uznemirujuće glasno upozorenje – kazao je Andro Krstulović Opara, ravnatelj Muzeja Ivana Meštrovića. Riječ je zapravo o plitkom, obzidanom iskopu u zemlji koji predstavlja tlocrt starokršćanske crkvice, a u apsidi, gdje bi trebao biti oltar, Trebotić je postavio šest metara visoku željeznu crvenu vertikalu koja predstavlja krik. Trebotić je na predstavljanju simbolično dovršio svoje djelo izlijevajući bocu bračkog maslinova ulja i tako \"natopio škrtu dalmatinsku zemlju\".

– Kao dijete živio sam na Braču, odsječen od kopna. Masline su odlično rodile, uljem smo začinjali divlje zelje. Zahvaljujući ulju preživjeli smo – objasnio je Trebotić dodajući da su hrvatska zemlja, ulje i voda tri elementa koja \"drže\" njegovu umjetnost. U \"Crvenoj vertikali\" nedostaje voda, ali kako će instalacija ostati do Svih Svetih, doći će i kiša. (mpk/VLM)  

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije