Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ruku pod ruku

Tražilo se mjesto više: Lado i Kolo oduševili zajedničkim koncertom

U Lisinskom održan zajednički nastup ansambla Lado i Kolo
Foto: Davorin Višnjić/Pixsell
1/14
VL
Autor
Denis Derk
26.11.2018.
u 23:25

Prvi zajednički koncert ansambli međunarodne reputacije imali su 2016. godine u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu i to nakon dvadeset i sedam godina pauze u međusobnim odnosima

Rasprodana velika dvorana Vatroslav Lisinski dočekala je zajednički koncert srpskog i hrvatskog državnog folklornog ansambla Kolo i Lado prigodno nazvan Ruku pod ruku.

Prvi zajednički  koncert ansambli međunarodne reputacije imali su 2016. godine u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu i to nakon dvadeset i sedam godina pauze u međusobnim odnosima. Raspoloženi  gosti iz Srbije tako su se ponovno predstavili ljubopitljivoj zagrebačkoj publici kao ansambl vrhunskih, idealno uvježbanih i fizički spremnih plesačica i plesača, koji po potrebi mogu i gromko zapjevati i to uz pratnju odličnog orkestra.

Njihove koreografije, a bilo je tu plesova iz istočne Hercegovine, Binačke Morave, Stare planine, Novog Pazara, Banata... iznimno su žive, razigrane i zahtjevne te pune kontrasta što je publika itekako znala nagraditi snažnim i dugim pljeskom vjerojatno priželjkujući i samostalni nastup Kola u Lisinskom. Na kraju svog službenog programa beogradsko Kolo je izvelo i poznati Splet igara iz Srbije u koreografiji Olge Skovran.

U Lisinskom održan zajednički nastup ansambla Lado i Kolo
1/14

Ladov dio programa s kojim je naš proslavljeni ansambl početkom mjeseca nastupio i u također rasprodanoj beogradskoj Kombank dvorani (bivšem Domu sindikata) bio je posvećen poznatim koreografijama Zvonimira Ljevakovića, od kojih su posebno nadahnuto izvedeni  Posavski plesovi (s kojima je ansambl i to napose sjajnim pjevanjem zabljesnuo i na nedavnom rođendanskom koncertu u HNK). No, publika je srčano pozdravila i izvedbe Linđa kao i Slavonske kraljice i Valpovačko kolo kao i onaj egzotični Tanac po Susacku.

Službeni dio programa Lado je završio sa koreografijom dr. Ivana Ivančana Na Baniji bubanj bije, maštovitim, neuobičajenim i atraktivnim prikazom hrvatskih, ali i srpskih običaja sa Banije. Riječ je o koreografiji koja je imala posebnu simboličku težinu jer je izvedena baš na koncertu Ruku pod ruku čiji su plemeniti ciljevi povezivanje ljudi i naroda uz poštovanje njihove tradicije i običaja, ali i elementarno širenje dobrih vibracija pomoću umjetnosti.

Ključne riječi

Komentara 2

KR
kruti
08:50 27.11.2018.

ko nas bre zavadi

DU
Deleted user
08:34 27.11.2018.

To je kultura,svačije običaje treba poštovati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije