Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Intervju

Tomislav Bajsić: PEN se mora zalagati za različitosti

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/3
24.11.2017.
u 09:33

Predsjednik hrvatskog centra PEN-a Tomislav Bajsić ususret obilježavanju 90 godina rada tog društva u Hrvatskoj govori o njegovoj ulozi u današnjem društvu

Tomica Bajsić od ove je godine predsjednik hrvatskog PEN-a koji će danas i sutra obilježiti devedeset godina od osnivanja.

U kakvom je stanju hrvatski PEN danas i koliko je potreban hrvatskom društvu?

Hrvatski PEN je „već star, ali i tako mlad“, da parafraziram Tina Ujevića, jer iako mu je devedeset ljeta, sama ideja kojom se vodi, druženje ljudi od knjige u razmjeni iskustva raznovrsnih kultura, solidarnost prema drugom i različitom i obrana slobode, uvijek će biti mlada, kao što je to i poezija, kolijevka sporazumijevanja i izvorna iskra slobodarskog duha i prvo slovo kratice PEN-a. Prije 90 godina zagrebački list Riječ pisao je da su se u Gradskom podrumu u Zagrebu 7. siječnja 1927. na osnivačkom sastanku PEN kluba “prvi put okupili mnogi inače nepomirljivi literarni protivnici”. Novinar zagrebačke Riječi tada je nehotice ocrtao jednu od osnovnih zadaća PEN-a: „... braniti pravo pisca na razliku u mišljenju i umjetničkom izrazu kao svojstva slobodnog čovjeka“.

Kakav je interes za učlanjenje u PEN?

Društvo, i naročito mlade, trebamo upoznati s radom najstarije i vodeće međunarodne zajednice književnika, koja se proširila na više od stotinu zemalja, i u korak s izvornim principima osnivača iz 1921. promiče slobodu izražavanja, mir i prijateljstvo. Međunarodni PEN je nepolitička zajednica koja danas ima posebni savjetodavni status pri UN-u i pridruženi pri Unesco-u, i vodi se, među ostalim, i načelom da književnost ne poznaje granice, pa usprkos političkim ili međudržavnim previranjima, ostaje zajedničko dobro čovječanstva.

Je li svjetski PEN pokret danas u krizi?

Nije. Svjetski PEN razvija se više u pozitivnom smjeru, iako administrativni dio zauzima sve više prostora nasuprot kreativnom, ima razgranate odbore za pomoć piscima u zatvoru na raznim kontinentima, za mir, za prevođenje i zaštitu manje protočnih jezika, vodi niz kampanja opismenjavanja, školovanja i slobode riječi svuda po kriznim žarištima i partner je s ICORN-om, mrežom od već šezdeset gradova skloništa za progonjene i izbjegle pisce u svijetu. Bilo bi izvrsno kada bi i Zagreb postao dio te mreže.

Je li u planu neka konferencija PEN-a ili skup u Hrvatskoj?

Nije konferencija, ali radimo niz programa, što uključuje i škole, primjerice, natječaj za strip u obranu drugog i različitog, jer likovni je izguran u kut kutova, ima ga i do četiri puta manje nego u nekim drugim zemljama koje drže do razvoja kreativnosti i samostalnosti. Bila su inače dva važna međunarodna kongresa: Dubrovnik 1933., kao bunt protiv nacističkih progona i lomača za knjige dio je povijesti Međunarodnog PEN-a, i šezdeset godina poslije, 1993., opet u Dubrovniku, koji je zbog sustavnog razaranja za vrijeme opsade i agresije na Hrvatsku bio uvršten na popis ugrožene baštine svijeta UNESCO-a.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije