Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Premijera

Tolstojev Rat i mir u HNK Zagreb režira Tomaž Pandur

Goran Grgić i Zrinka Cvitešić
arhiva VL
11.10.2011.
u 18:39

Estetika minimalizma u prvi plan stavlja glumce. Poetiku predstave jasno otkriva tih nekoliko početnih slika. Na djelu je “pandurovsko” poimanje teatra i posebna redateljska magija koju odavno cijene ljubitelji kazališta izvan naše regije

Diže se crni zastor, pozornica je posuta zemljom, na jednostavnoj ali dojmljivoj slici dominiraju tri velika lustera sastavljena od neonskih cijevi... Na sceni se prvi pojavljuje Livio Badurina u ulozi sluge. Hrani galebove i odmiče veliki bijeli zastor te otkriva ostatak ansambla. On je tu u ulozi svojevrsnog komentatora. Vodi gledatelje kroz priču. Na sceni su svi prvaci Drame HNK Zagreb predvođeni Goranom Grgićem, Almom Pricom, Milanom Pleštinom, Zrinkom Cvitešić...

Tu su i gosti Pero Kvrgić (povratnik iz mirovine u kojoj ne miruje) te slovenska glumačka diva Milena Zupančič. U toj poetskoj slici ističe se i veliki preparirani medvjed, jasno prepoznatljiv simbol Rusije. Početne su to slike prve ovosezonske dramske premijere u zagrebačkom HNK. Tolstojev Rat i mir režira gost – slavni Tomaž Pandur, uz potporu dvoje glavnih suradnika: Darko Lukić autor je dramatizacije, a Livija Pandur dramaturginja. Premijera četverosatne ruske sage predviđena je za petak, 14. listopada (zbog dužine predstave iznimno u 19 sati), a dio prvog čina jučer su vidjeli novinari na generalnoj probi. Po tome djelomičnom uvidu u predstavu jasno je da nas u petak čeka ozbiljan kazališni događaj, koji je s pravom već tjednima glavna tema svih kazališnih razgovora u metropoli.

Estetika minimalizma, u koju su idealno uklopljeni kostimi Danice Dedijer, u prvi plan stavlja glumce. Poetiku predstave jasno otkriva tih nekoliko početnih slika. Na djelu je “pandurovsko” poimanje teatra i posebna redateljska magija koju odavno cijene ljubitelji kazališta izvan naše regije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije