Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'rat prije rata'

Tko je spriječio proboj u Vukovar?

Foto: HRT, pixsell, G.I. Tepeš
1/5
08.09.2018.
u 17:05

Sedamdeset sugovornika pomoglo je Miljenku Manjkasu da rasvijetli sve povijesne intrige

Tko je i zbog čega spriječio jedini ozbiljniji proboj u tada opkoljeni Vukovar koji je Hrvatska vojska pokušala sredinom listopada 1991. godine, do danas je ostala jedna od najvećih tajna Domovinskog rata na koju odgovor još traže i sami sudionici te akcije.

Izmučeni stanovnici, civili i branitelji u potpunoj su izolaciji i pod stalnim eksplozijama granata koje su se brojile u tisućama i “krmačama” koje su zrakoplovi neprestano izbacivali željno iščekivali pomoć u bilo kakvom obliku.

Svježa vojna sila

Hrvatska svježa vojna sila koju su činili pripadnici ATJ Lučko, Specijalne policije PU brodsko-posavske i izvidnička skupina Žuti mravi u jutarnjim satima tog 13. listopada krenula je u akciju proboja prema Vukovaru. Prikaz tog proboja krunska je scena najnovijeg dokumentarno-igranog serijala “Rat prije rata” koji će se sredinom rujna početi prikazivati na HRT-u u udarnom terminu odmah nakon središnjeg dnevnika i koji obrađuje vrijeme između Titove smrti 4. svibnja 1980. te prvog i posljednjeg pokušaja proboja u Vukovar u listopadu 1991. godine.

– Brojni politički, diplomatski, obavještajno-operativni, policijski i vojni događaji iz tog razdoblja ostali su u drugom planu uglavnom zbog fokusa na same ratove koji su kasnije uslijedili. Kako bismo gledateljima rasvijetlili pozadinu događaja iz tog desetljeća koji otkrivaju da je prekrajanje Jugoslavije pomno planirano, baš kao i rat bez kojeg se to prekrajanje nije moglo provesti, prekopali smo desetke tisuća stranica arhivske građe i angažirali brojne publiciste i znanstvenike iz Instituta za povijest koji su istraživali određena područja.

Osim toga imamo i više od sedamdeset sugovornika s jedne i druge strane koji su najvažniji svjedoci tih događaja – kazuje Miljenko Manjkas, bivši analitičar predsjednika Franje Tuđmana te dugogodišnji urednik i novinar koji je na čelu tog projekta koji je za HRT realizirala Intermedia grupa.

Svaka od deset epizoda koliko ćemo ih imati priliku vidjeti traje točno 52 minute te je koštala nešto manje od 400 tisuća kuna, a cijeli serijal sadrži dvadesetak filmskih rekonstrukcija događaja u kojima sudionike događaja tumače poznata hrvatska glumačka imena poput Žarka Potočnjaka, Stojana Matavulja, Dinka Čuture, Ranka Zidarića, Vinka Kraljevića...

Posljednja od tih rekonstrukcija je ona koja prikazuje proboj prema Vukovaru, a nju ćemo vidjeti u desetoj epizodi. Radi se o ratnoj sceni u kojoj su prikazane bitke tenkovima i zoljama, sve je puno eksplozija i drugih slika rata, a u njoj je sudjelovalo više od petsto statista, uglavnom iz Hrvatske vojske, koji su navukli stare odore ondašnjih kolega.

Posebno je intrigantno da u serijalu prvi put neke detalje javno iznosi Vjeko Čuljak koji je u toj akciji predvodio legendarnu skupinu Žuti mravi, a koji je bio među rijetkima koji je u tom proboju ušao u selo Marince iz kojega je vodio put prema Vukovaru. Selo je bilo potpuno prazno i u njemu nije bilo neprijateljskih snaga, ali je tada naprasno donesena odluka da se akcija obustavlja. Čuljak i drugi tome su se isprva usprotivili, ali su se na kraju ipak povukli.

Teorije vojnih analitičara
– Pokušavamo u serijalu otkriti zašto je akcija prekinuta, i o tome uz Čuljka dobrim dijelom govori i general Antun Tus koji je vodio tu akciju i koji je bio na izravnoj telefonskoj liniji s predsjednikom Tuđmanom u tom trenutku. Mi tu samim sudionicima suprotstavljamo i određene vojne analitičare s kojima smo razgovarali i koji su analizirali to razdoblje iz raznih dokumenata i izvora i koji tvrde da je sva sreća da je operacija prekinuta jer se radilo o čistoj zamci u kojoj bi žrtve bile mnogostruko veće da je nastavljena – govori Manjkas.

Iako svaka epizoda obrađuje jednu veliku temu, dvije koje je idejni autor samog projekta izdvojio su uhićenje generala JNA Milana Aksentijevića kojeg su, ne pokazujući ikakav respekt prema njemu, u Lučkom uhitili pripadnici specijalne postrojbe hrvatskih policajaca, te pokušaji triju vojnih udara na hrvatski državni vrh koji su iz razli??itih razloga svaki put propadali ili su odgađani, a koji su bili planirani još od sredine osamdesetih.

>> Pogledajte video - Oružje koje je imalo ključnu ulogu u oslobađanju Hrvatske

Komentara 194

DU
Deleted user
17:17 08.09.2018.

Evo kaj je napisao izravni sudionik tog proboja i tadašnjih zbivanja....svi mogu ako se potrude pronaći tko stoji iza inicijala..... Te teorije o zaustavljanju mačku o rep objesite😉 D. T. · .uostalom fakti su bili ovakvi-varijanta A je bila da tuđman naredi evakuaciju bez otpora dok se još moglo.međutim u tom slučaju doveo bi u opasnost opstanak hrvatske kao države.varijanta B angažirati sve ( skromne nadasve ) snage i frontalno ući u bitku za Vukovar i doživjeti potpuni vojnički slom kao i kraj hrv.države i varijanta C pružati otpor u gradu koliko god možeš i dati hrvatskoj vojsci šansu da se dodatno naoruža,mobilizira i osposobi a politici da diplomatskim putem ishodi prekid sukoba.A POKUŠAJA PROBOJA NIJE BILO? daj to reci obiteljima izginulih tenkista kod marinaca,specijalcima lučkog,specijalcima iz varaždina,obiteljima izginulih gardista i hosovaca.PA JEDVA SMO ODBILI NAPAD NA NUŠTAR,KOJI DA JE PAO-PALI BI I VINKOVCI.   Ma treba li dodati još nešto ?Zaustavljeni su u pola Nuštra .To je moj dodatak na ove sjajne komentare.

JU
juma
17:35 08.09.2018.

Nitko. Prestanite siriti lazi i dezinformacije iz udbaske kuhinje. Sve vise slicite na smece poput index-a ili exspress-a, prvo red udbaskih vijesti, pa red soros propagande.

DU
Deleted user
17:44 08.09.2018.

Dobro tko su svi ovi likovi koji pljuju po Hrvatskoj i Domovinskom ratu a borave na portalu 0-24h.??? Sramota od administratora da ovo dopusta!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije