Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
O njemu bruji regija

Tko je bosanski heroj Izet Bučo koji je osvojio Oscara za film "1917"?

11.02.2020.
u 09:19

Dijete opkoljenog Goražda, Izet Bučo te 1994. godine bio je teško ranjen. Mnogi nisu vjerovali da će uopće preživjeti...

Nakon dodijeljenih Oscara regija bruji o Goraždaninu Izetu Buči, koji je s ekipom filma „1917“  nagrađen Oskarom za vizualne efekte. Bučo je teško ranjen 1994. kada kao hitan medicinski slučaj s UN-om napušta ratnu BiH, a sada uživa najsretniji dan u karijeri. Zbog njegovih teških ozljeda doktori nisu vjerovali da će preživjeti, ali on je uspio.

Rođen je 1970. godine u Goraždu. Majka mu živi u Goraždu, a otac mu je, nažalost, preminuo. Ima dvije sestre, piše Avaz.
Izet je, navode dalje, u sretnom braku sa svojom sugrađankom Elvirom Rahman i žive u Londonu u Velikoj Britaniji. Krenuo je od nule, a u njegovoj biografiji sad je već upisano da je radio na filmovima "Harry Potter", "Robin Hood", "Pirati s Kariba", "James Bond", "X-Men", "Maleficent", "Mission Impossible", "Lion King" te na filmu "1917". Majstor je za vizualne efekte.

Bosanskohercegovački novinar Dragan Bursać nakon dodjele Oscara na svojem profilu na Facebooku napisao je:
"Oskar za život ide u Goražde! Dijete opkoljenog Goražda, Izet Bučo te 1994. godine bio je teško ranjen. Mnogi nisu vjerovali da će uopšte preživjeti. Evakuisan je iz Sarajeva UN-ovim helikopterom preko Italije do Velike Britanije. Izet Bučo je imao tešku povredu ramena, amputirane prste na rukama, gelere u glavi... Nakon desetina operacija, oporavio se i upisao fakultet za multimediju.
I tada je počeo drugi život Izeta Buče. Radio je u filmskim produkcijama baveći se rotoscopingom, 2D composingom, vizuelnim efektima... Radio je i na filmovima "Harry Potter", "Robin Hood", "Pirati s Kariba", "James Bond ", "X-Men", "Maleficent", "Mission Impossible", "Lion King"...
Sinoć je Izet, dijete Goražda i dijete Bosne i Hercegovine osvojio Oskara za film "1917", u kategoriji vizualnih efekata. Izet je, prije toga, osvojio životnog Oskara. Preživio je, postao svoj heroj, a onda heroj svih nas, heroj svijeta. Naklon do poda i pozdrav do neba za Izeta!"

Svoj uspjeh sam Bučo na Facebooku komentirao je riječima:

"Čestitke svima koji su uključeni u #VFX na #1917. Teško je objasniti koliko sam privilegovan što sam dio tima na takvom filmu kao što je '1917'. Vidjeti da je prepoznat na najvišem nivou u industriji to čini još više posebnim. Sav film u jednom kadru, što zvuči suludo. To je ono što radimo. Pravimo revolucionaran film. Sve zahvaljujući #MPC timu i Samu Mendesu za stvaranje ovako nevjerojatnog iskustva."

Ključne riječi

Komentara 6

KO
komunikolog
10:23 11.02.2020.

Prema ovom članku, najzaslužniji za "oskara" je onaj koji je ispalio granatu. Zna li se kakvu je oznaku imao?

Avatar SrećkoRaspudić
SrećkoRaspudić
13:06 11.02.2020.

Film nije u jednom kadru.

KO
Komentator3
10:11 11.02.2020.

'Uopšte' je iz Izetovog citata. Izet je iz Bosne, tamo s ne kaže uopće ;-)...meni više bode oko riječ 'vizuElni'.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije