Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
velika anketa

Tko je bila najbolja barunica Castelli? Ena, Severina, Alma...

06.12.2019.
u 14:43

Uoči večerašnje premijere "Gospode Glembajevih" u Gavelli, pitamo vas je li u ulozi barunice Castelli bila bolja Ena Begović ili možda Severina?

U zagrebačkom kazalištu Gavella večeras je nakon 35 godina od kako su igrani u tom kazalištu, premijera "Gospode Glembajevih". Nakon  1984. i verzije Petra Večeka u kojoj je Rade Šerbedžija igrao Leonea, a Dubravka Miletić bila je barunica Castelli.
U istoj ulozi fatalne zavodnice u Gavelli večeras će se okušati Nataša Janjić Medančić, a mi se prisjećamo svih dosadašnjih glumica koje su je utjelovile i pitamo vas koja je bila vama najbolja?

Davne 1929. godine u praizvedbi drame "Gospoda Glembajevi" u ulozi barunice Castelli debitirala je Bela Krleža. Autor te drame bio je njen suprug Miroslav Krleža, a osim barunice Castelli, oživjela je i Krležine likove Laure Lenbach i Madlen Petrovne u "U agoniji", Melite i Klare u "Ledi", te Livije Ancile i Klare Anite u "Areteju".

Prije trideset i jednu godinu snimljena je filmska ekranizacija “Glembajeva” u režiji Antuna Vrdoljaka. Film je to koji će ostati u analima domaće kinematografije i kao (jedna od) najveća uloga pokojne Ene Begović kao barunice Castelli.  Publika je sjajno prihvatila film,  ovjenčan i brojnim nagradama. Pula 88.’ i Zlatna arena za glavnu mušku ulogu Mustafi Nadareviću, Zlatna arena za sporednu žensku ulogu Eni Begović (glumica je odbila nagradu jer ju je smatrala glavnom), Zlatna arena za kostimografiju, Herceg Novi 88.’ i Brončana mimoza za režiju, Vrnjačka banja 88,’ i 3. nagrada za scenarij, Niš 88.’ i Grand prix Ćele kula Mustafi Nadareviću, Bitolj 88.’ i Zlatna plaketa Vjekoslavu Vrdoljaku.

Enu Begović u toj je ulozi na pozornici HNK Zagreb 'naslijedila' Alma Prica u predstavi Vite Taufera iz 2011., za koju su Novosti tada pisale kako “barunicu Castelli glumi Alma Prica, specijalizirana za uloge gracilnih heroina, koja nas stavom i glasom ne može uvjeriti da je tek jeftina prostitutka; kada kaže “Ja nisam kurva nego erotički inteligentna dama”, to djeluje komično”.

Mani Gotovac je 2007. ikoničku ulogu barunice Castelli povjerila pop ikoni Severini a režiju predstave dala je u ruke zanesenog Branka Brezovca. Nacija se tada digla na noge jer je tako važna uloga dana pjevačici, a Severina se branila izjavama tipa: "I sam Krleža je svojim djelima volio intrigirati, a tako je i dan danas. Sve reakcije koje su usmjerene protiv mog angažmana u 'Glembajevima', glasovi potajne male ljubomore, upiti tipa 'što će nam estrada sada ulaziti u kazalište', bilo kakvi komentari tog tipa meni će biti dobrodošla reakcija. Tako će se u meni skupiti sve ono što je potrebno liku barunice Castelli - gorčina, ponos, prkos... Sve ću te na mene usmjerene emocije posuditi barunici Castelli pa će mi dobro doći za ulogu."

Prvakinji Dramskog kazališta Gavella Anji Šovagović Despot redatelj Zlatko Sviben povjerio je pak 2017. ulogu barunice Charlotte Castelli-Glembay u prvom uprizorenju Krležine “Gospode Glembajevih” u povijesti najstarijeg nacionalnog kazališnog festivala Dubrovačkih ljetnih igara. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije