Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Tihomir Matijević – Ordnung, Virtualna galerija Umjetničkog paviljona

Tihomir Matijević – Ordnung
07.04.2021.
u 10:42

Umjetnički paviljon u Zagrebu pokazao je još prošle godine vlastitim primjerom kako naizgled nepremostivi problemi mogu postati inspiracijom za kreativne pothvate. Zgrada Umjetničkog paviljona teško je oštećena u potresu u ožujku 2020. što je instituciji onemogućilo održavanje redovnog izložbenog programa.

Pritisnuto nezahvalnim okolnostima, vodstvo Umjetničkog paviljona odlučilo je ne obustaviti odvijanje izložbenih aktivnosti te je sve kreativne napore usmjerilo na osmišljavanje alternativnog izložbenog programa.

Rezultat je novi izložbeni ciklus, Umjetnost ispred Umjetničkog paviljona, koji umjetnička djela dovodi u vanjski prostor i oplemenjuje gradski ambijent. Korištenjem potencijala prekrasne okoline Paviljona potiču se zadržavanje i boravak publike.

Predstavljanjem skulpture Ordnung Tihomira Matijevića, 8. ožujka 2021. otvorena je prva izložba u ciklusu. Tihomir Matijević osječki je kipar srednje generacije koji se u svom radu na ironičan i duhovit način sustavno bavi temom spomenika i javne skulpture. Djelo Ordnung ilustrira sve faze umjetničkog procesa od ideje do realizacije. Postolje skulpture položeno je na pješčanik u kojemu su postavljene igračke bagera, dizalica i drugih strojeva. Njihovo sitno mjerilo poziva promatrača da se približi i uroni u svijet rada koji također utječe na stvaranje umjetnosti. Igračke unose i interaktivnu dimenziju u skulpturu jer se prolaznici, posebno oni najmlađi, mogu uključiti u proces mijenjanja i ponovnog stvaranja umjetničkog djela. Na postolju se nalazi i najupečatljiviji dio skulpture – komična, karikaturalna figura u iskrivljenom položaju nalik policajcu ili diktatoru.

Publika će ovu razigranu skulpturu ispred Umjetničkog paviljona moći razgledati do kraja travnja 2021., a tijekom godine, u sklopu ciklusa, bit će izložena i djela renomiranih hrvatskih umjetnika Slavomira Drinkovića, Kažimira Hraste i Nevena Bilića.

Uz ciklus u eksterijeru Umjetnost ispred Umjetničkog paviljona, Umjetnički paviljon pokrenuo je i inovativni projekt Virtualne galerije u čijem su fokusu suvremena umjetnost i umjetnici mlađe generacije. Kao selektorica prvog ciklusa Druga perspektiva pozvana je povjesničarka umjetnosti dr. sc. Ivana Mance koja je odabrala nekoliko interesantnih mladih umjetnika. Tako će se u „prostoru” Virtualne galerije predstaviti Mihael Giba, Oleg Šuran, Ivana Tkalčić, Klasja Habjan i Tin Dožić.

Korištenjem snimki nadzornih kamera Paviljona u svojim radovima, umjetnici posjetiteljima omogućuju pogled u prostor kojem trenutno ne mogu pristupiti i otkrivaju njegov tajni život. Projekt se osvrće i na trenutno razdoblje „novog normalnog“ u kojemu se sve aktivnosti sele u okrilje doma i digitalnu sferu: kako umjetnički rad tako i uživanje u umjetničkim djelima.

22. ožujka, na samu godišnjicu zagrebačkog potresa, Virtualnu galerija inaugurirana je predstavljanjem prvog autora u ciklusu – multimedijalnog umjetnika Mihaela Gibe i njegovog rada Prisutnost koji je moguće pogledati ovdje.

Virtualna galerija nastavit će djelovati kao platforma za promociju mladih umjetnika i nakon što Umjetnički paviljon ponovno otvori svoja vrata javnosti te će tako dodatno obogatiti izlagačku djelatnost institucije.

Unatoč tome što izložbenim prostorijama neće biti moguće pristupiti još neko vrijeme, Umjetnički paviljon osigurao je zagrebačkoj publici raznolik, inspirativan i bogat program u kojemu će moći uživati tijekom 2021. i 2022. godine.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije