Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Festival svjetskog kazališta

Tiago Rodrigues gostuje u HNK u Zagrebu s dvije predstave

Tiago Rodrigues
Foto: Filipe Ferreira
1/8
04.02.2020.
u 14:36

Svojim radom i shvaćanjem kazališta Tiago Rodrigues je posato graditelj mostova između gradova i zemalja, ne zanemarujući rad i razvoj matičnog kazališta.

Slavni portugalski umjetnik i umjetnički direktor Nacionalnog kazališta D. Maria II iz Lisabona Tiago Rodrigues gostuje u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu sa svoje dvije predstave SOPRO i NAPAMET, 6. 7. i 8. veljače 2020. godine u sklopu Festivala svjetskog kazališta koji je premješten iz tradicionalnog termina u rujnu u prvih šest mjeseci 2020. godine, te u sklopu posebnog programa predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije.

SOPRO
Predstava SOPRO govori o kazališnoj šaptačici koju Tiago Rodrigues dovodi na pozornicu, izvlači je iz njezina zaštićenog šaptačkog mjesta izvan scene, nagovarajući je da ispriča priču o prohujalim kazališnim vremenima. Pred nama se odvija niz zgoda, anegdota, nesporazuma, sukoba, mirenja, rastanaka i umjetničkog traganja za ljepotom, kroz riječi osobe koja diše svaku riječ izgovorenu na pozornici. Osim šaptačice, koja je protagonistica predstave, glumci posuđuju svoje glasove šaputanjima duhova prošlosti pokušavajući uhvatiti ritam disanja kazališta, te žive i dragocjene umjetnosti za koju se Tiago Rodrigues bori svim svojim srcem.

Predstava se izvodi u četvrtak, 6. veljače u HNK u Zagrebu u 20 sati.

Foto: Magda Bizarro

NAPAMET
Predstava o važnosti pamćenja i sjećanja pohranjenog u riječima. U njoj Tiago Rodrigues priča priču o svojoj devedesetčetverogodišnjoj baki. Ona polako gubi vid i zato je zamolila svog unuka da joj izabere knjigu koju će naučiti napamet kako bi ju mogla „čitati“ nakon što potpuno oslijepi. Pred nama se dočarava potraga za najvažnijom knjigom uz priče o drugim književnicima poput Borisa Pasternaka, Josifa Brodskog ili Williama Shakespearea i Osipa Mandeljštajna. U tom labirnitu ispričanih priča, na sceni se paralelno odvija učenje napamet jednog Shakespeareovog soneta. Na deset stolaca sjedi desetoro dobrovoljaca iz publike koje Tiago Rodrigues uči sonet. Misao vodilja cijele predstave je: Koliko god ljudske sposobnosti bile krhke i varljive, pjesma uvijek cilja na ljudsko pamćenje, zato jer pamćenje obično zadnje nestaje, čak i kad se oko nas sve urušava.

Predstava se izvodi u petak 7. veljače i subotu 8. veljače 2020. u 20 sati u Hrvatskom državnom arhivu, Marulićev Trg 21.

Foto: Filipe Ferreira

O REDATELJU - TIAGO RODRIGUES
Već u počecima svoje karijere koju je započeo kao glumac, prije dvadeset godina, Tiago Rodrigues je uvijek doživljavao kazalište kao okupljalište ljudi: mjesto gdje se ljudi susreću, kao u kavani, mjesto gdje razmjenjuju mišljenja i dijele svoje vrijeme. Njegov susret s belgijsko-nizozemskog umjetničkom grupom STAN 1997.godine, u doba dok je još bio student, definitvno je potvrdio njegovu privrženost grupnom stvaranju bez striktne hijerarhije. Kreativna sloboda koju je pronašao u toj grupi zauvijek će ga obilježiti u njegovim budućim predstavama. Godine 2003. zajedno s Magdom Bizarro osniva trupu Mundo Perfeito s kojom je stvorio preko 30 predstava gostujući u više od dvadeset zemalja, postavši stalan gost na Avignonskom festivalu u Francuskoj, Jesenskom festivalu u Parizu, METEOR festivalu u Norveškoj, Theaterformen festivalu u Njemačkoj, TransAmerika festivalu u Kanadi Kunstendesartes festivalu u Belgiji i mnogim drugim. Surađivao je s velikim brojem kazališnih umjetnika iz Portugala i drugih zemalja, kao i s koreografima i plesačima. Predavao je o kazalištu na brojnim umjetničkim školama kao što su Belgijska plesna škola PARTS (pod umjetničkim vodstvom koreografkinje Anne Terese De Keersmaeker), Švicarska škola za izvođačke umjetnosti, a sudjelovao i u međunarodnom projektu École des Maîtres. Paralelno s radom u kazalištu piše scenarije za televiziju i film, članke za novine, poeziju i eseje.

Njegove recentne produkcije su mu priskrbile svjetski uspjeh i međunarodne nagrade. Neke od njegovih najbojih djela su predstave: Napamet, Antonije i Kleopatra, Bovary, Sopro (rađena za Avignonski festival). Miješanje istinith priča i fikcije, rekreiranje klasičnih djela kazališne literature, adaptacije romana- sve to karakterizira kazalište Tiaga Rodriguesa, temeljeno na ideji pisanja za glumce i s glumcima, kao i na traganju za poetskom transformacijom realiteta kroz kazališne izražajne forme. Slične težnje su vidljive i u projektu kao što je Okupacija Bastille, umjetničke okupacije kazališta Bastille, u Parizu, od strane gotovo 100 umjetnika i gledatelja 2016.godine. 2018. je nagrađen Europskom nagradom za kazalište. Umjetnički je direktor Nacionalog kazališta D.Maria II u Lisabonu od 2015.godine. Svojim radom i shvaćanjem kazališta Tiago Rodrigues je posato graditelj mostova između gradova i zemalja, ne zanemarujući rad i razvoj matičnog kazališta.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije