Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
buljan radi murakamija

Ksenija Marinković na Jarunu glumi mačku - bili smo na online probi nove predstave HNK Zagreb

Foto: Screenshot
1/4
22.04.2020.
u 10:30

Predstava "Kafka na žalu" HNK u Zagrebu svoju premijeru trebala je doživjeti 22. svibnja, no zbog više sile, sada je odgođena do daljnjega. No, redatelj Ivica Buljan vodi se mišlju da moraju biti spremni za trenutak kada će se otvoriti kazališta pa probe ipak održavaju, i to na vrlo zanimljive načine.

Kazališta su možda zatvorena za javnost, no dok čekamo povratak u stvarni život, kazalištarci rade punom parom. Tako ansambl Drame Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, na čelu s Ivicom Buljanom trenutno priprema dugoiščekivanu predstavu "Kafka na žalu", a probe su se do sada odvijale virtualno. Premijera bila je zakazana za 22. svibnja, međutim, još se ne zna kada ćemo je moći gledati na sceni. 

- Moja ideja je da budemo spremni. Da radimo kao i uvijek i kad dobijemo upute da će teatar biti otvoren,  budemo spremni nastaviti i vrlo brzo izaći s premijerom. Hoće li to biti na jesen ili kasnije, ne znamo, ali nismo htjeli početi raditi tek kad se teatri formalno otvore - otkrio nam je ravnatelj Drame HNK i redatelj "Kafke na žalu" Ivica Buljan. 

Rad u ovim ekstremnim kazališnim uvjetima, čini se, itekako ostavlja prostora za kreativnost. I dok upravo danas počinju probe "Kafke" uživo, na njima će u dvorani za probe moći sudjelovati tek pet osoba istovremeno - dok ansambl predstave broji preko dvadeset. Zato su glumci dobili jedan poseban zadatak i priliku - napraviti video interpretaciju svog lika i tako istovremeno ući u ulogu redatelja. 

- Ja vrlo često glumcima zadajem vježbe i zadatke koji imaju svrhu da kod glumaca oslobode kreativnost, da interpretacije uloga koje igraju budu njihove osobne umjetničke interpretacije. Međutim, sada se po prvi put dogodilo da to nije samo jedna vježba, već jedini, ili bar jedan od načina da se radi na daljinu. To je vrlo zanimljiv proces - kada se na probi radi s velikim brojem glumaca, čitava stvar je uglavnom pod kontrolom redatelja - realizira se moja ideja. Na ovakav način, glumci imaju puno veću slobodu, a takve vježbe važne su da glumci ostanu povezani sa svojom ulogom, navode ih na razmišljanje, a sami se nalaze u poziciji redatelja koji koncipira i svoj lik i način snimanja. Uvjeren sam da će upravo ovi elementi predstavi dati jedan vrlo zanimljiv izgled - ispričao nam je Buljan. 

Predstava "Kafka na žalu" nastala je prema književnom predlošku Harukija Murakamija, jednog od najvažnijih suvremenih japanskih autora. Na svjetsku je scenu postavio ga je ništa manje slavan japanski redatelj Yukio Ninagawa u dramatizaciji američkoga pisca Franka Galatija

- Nakon dugo dugo vremena radi se jedan japanski autor, što nije uobičajeno u hrvatskom kazalištu. Osim toga, radi se o jednom od najintrigantnijih autora u zadnjih par desetljeća, koji piše na rubu magičnog realizma, ali i ocrtava ovo vrijeme kroz neke apokaliptične elemente. Ovo je jedan od onih velikih projekata Drame HNK i događat će se neke vrlo zanimljive stvari - zaključio je redatelj. 

Zanimljive video interpretacije troje glumaca ansambla HNK - Ane Begić, Ksenije Marinković i Matije Čigira možete pogledati niže: 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije