Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koncert za dušu

Tedi Spalato - bard dalmatinske zabavne glazbe

Tedi Spalato
Foto: Igor Kelčec
1/5
01.04.2016.
u 14:11

Konoba (s Meri Cetinić), Dalmatino povišću pritrujena (s Josipom Gendom), Dobro ti more bilo, Sve ću preživit, More snova, Lipote gladan, ljubavi žedan - najveći su hitovi Tedija Spalata

Konoba (s Meri Cetinić), Dalmatino povišću pritrujena (s Josipom Gendom) Dobro ti more bilo, Sve ću preživit, More snova , Lipote gladan, ljubavi žedan - najveći su hitovi Tedija Spalata, velikog splitskog kantautora i barda dalmatinske zabavne glazbe, kojima će Tedi ponovno očarati publiku, ovajput na koncertu u zagrebačkom kazalištu Kerempuh, 11. travnja u 20 sati.

Poznati splitski glazbenik tijekom svoje bogate glazbeničke karijere dokazao se kao skladatelj, instrumentalist, glazbeni producent i pjevač. Dvostruki je dobitnik Porina - za albume „Uživo u Lisinskom“ 2001. godine te vokalnu suradnju na pjesmi „Ti i ja“ 2006. godine, a po svojim je su romantičnim dalmatinskim šansonama s intimnim poetskim tekstovima poznat diljem Lijepe naše i susjednih zemalja.

Njegov spoj klasične dalmatinske pjesme, šansone, jazza i world music elemenata čini ga jedinstvenom figurom hrvatske estrade, a u to će se u satiričkom kazalištu Kerempuh, 11. travnja, još jednom moći uvjeriti i fanovi tog velikog „hitmejkera“ dalmatinskog melosa.

Foto: import

Spalato se rodio u splitskoj obitelji glazbenika amatera, a svoj talent počeo je razvijati vrlo rano nižući hit do hita i pjevajući svoje songove uz razne instrumente. Bio je i član klape, te ponosno napominje da je najviše naučio od svojih uzora Marinka Katunarića i Ljube Stipišića. Kao pjevač sastava „Anima“ upoznao je ritmove afroameričke duhovne i jazz glazbe. Bio je i član kultnog sastava „More“, 1982. godine, da bi nakon tog dragocjenog iskustva započeo sa solo karijerom te se profilirao kao neponovljiva glazbena osobnost u dalmatinskom melosu.

Svoj višestruki talent Spalato je potvrdio i u splitskom HNK igrajući u operetama, dramama i baletnim predstavama. Zbog nastojanja da u svojim skladbama očuva i spoji klasičnu dalmatinsku pjesmu s jazzom i world music elementima i tradicijskim melosom, obožavatelji ga smatraju „srcem i izvornim zvukom Dalmacije“.

Zato ne propustite ovu prigodu da u satiričkom kazalištu Kerempuh, 11. travnja u 20 sati nazočite još jednoj glazbenoj poslastici na način Tedija Spalata. Tedi će uz pratnju benda Gorana Rukavine te romantične zvuke saksofona, klavira i kontrabasa, svojoj publici darovati i nekoliko skladbi s njegovog novog albuma s kojeg je već objavio dva songa – „Jedna zvizda“ i „Sve dok bura dere“, za koju je napisao glazbu i otpjevao ju s Tomislavom Bralićem i klapom Intrade, a novi album biti će na tržištu već ove jeseni.

Ulaznicu za koncert kupite ovdje.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije