Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HAZU

Teatrologinja Lada Čale Feldman dobitnica je Nagrade Marko Fotez

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
15.12.2020.
u 11:21

Teatrologinja Lada Čale Feldman dobitnica je Nagrade Marko Fotez, koju svake četiri godine dodjeljuje Zavod za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti za knjige posvećene istraživanju hrvatske drame i kazališta.

Priznanje je Ladi Čale Feldman dodijeljeno za razdoblje od 2016. do 2020. za knjigu studija "Onkraj pozornice" (Zagreb, Disput, 2019.) koja, kako se navodi u obrazloženju, u čvrstu tematsku i metodsku cjelinu povezuje sustavno istraživanje, promišljanje i revalorizaciju temeljne kategorije "dramskog" u književnosti, u kazalištu, na filmu, posebno u proznim tekstovima i u okvirima terapijskog promišljanja literarno zabilježenog "rada snova".

Knjiga ukazuje, ističe HAZU u priopćenju, na neprekinuti i povijesno dosljedan kontinuitet dramskog u svim umjetničkim i socijalnim izvedbama, zbog čega zaslužuje da bude prevođena i čitana i izvan svojega matičnog, hrvatskog jezika.

Naglašava se kako je riječ o sintezi dugogodišnjih proučavanja glumačke umjetnosti kao sustavne deontologizacije subjekta, što je cjeloživotna tema teatrologinje Lade Čale Feldman.

Uvijek temeljno oslonjena na suvremenu književnu teoriju i suvremena psihoanalitička tumačenja umjetnosti (književnosti, kazališta, filma), ali i vrsna poznavateljica izvedbenih studija, suvremene filozofije te antropologije i folkloristike, Čale Feldman je, naglašava HAZU, uzor posvećene, dosljedne i eruditske humanističke znanstvenice koja godinama produbljuje istraživanja performativnosti roda i interdisciplinarnosti kategorije "dramskog".

Njezino interdisciplinarno objedinjavanje teatrologije, filmologije, filozofije izvedbe te izvedbenih umjetnosti i povijesti kazališta, pokazuje se idealnom prizmom za proučavanje "dramskog" u 21. stoljeću, navodi se u obrazloženju dodjele nagrade Marko Fotez.

Lada Čale Feldman (1963.) redovita je profesorica na Katedri za teatrologiju i dramatologiju Odsjeka za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Objavila je samostalno ili u suradnji nekoliko knjiga, među kojima i knjigu "Teatar u teatru u hrvatskom teatru".

Nagrada Marko Fotez utemeljena je 1980., a s obzirom na znatno povećan opseg i kvalitetu teatroloških izdanja koja se bave proučavanjem hrvatske drame i kazališta u razdoblju od četiri godine, Odbor se suglasio da se Nagrada ubuduće dodjeljuje svake dvije godine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije