Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
operni oscari

Teatro Real, u kojem je nastupila i Lana Kos, proglašen najboljim opernim kazalištem

Juan Carlos Rojas/DPA/PIXSELL
11.05.2021.
u 12:03

Kazalište Teatro Real u Madridu, koje je među prvima u Europi otvorilo vrata publici tijekom pandemije koronavirusa, osvojilo je u ponedjeljak nagradu za najbolje operno kazalište tijekom dodjele međunarodnih opernih nagrada International Opera Awards.

"Teatru Real odano je priznanje zbog odlične 2019. godine, a također i zato što je to bila jedna od prvih opernih kompanija koja se vratila izvođenju djela uživo pod 'lockdown' uvjetima, sa hvaljenom La Traviatom u srpnju 2020. godine", navedeno je u priopćenju International Opera Awardsa, opernog pandana američkoj dodjeli filmskih nagrada Oscar.

Hrvatska operna pjevačica Lana Kos (36) imala je glavnu ulogu tada u La Traviati izvedenoj u dvorani Teatro Reala, u samom srcu Madrida. Sopranistica Kos je u tom djelu talijanskog autora Giuseppea Verdija igrala svoju najpoznatiju ulogu Violette Valery, kurtizane spremne na žrtvu zbog ljubavi. To je priča o mladoj ženi čiji život polako gasi tuberkuloza, bolest slična današnjem koronavirusu.

Opera izvedena pred maksimalnih 867 gledatelja, u dvorani koja u normalnim okolnostima prima 1.750 posjetitelja, bila je prvo djelo izvedeno u Madridu, gradu koji je u tim trenucima bio pandemijom najteže pogođena europska metropola. Kos je tada izjavila da "nikada neće zaboraviti taj nastup".

"Ja sam ovo duboko doživjela. Svaki put bih pomislila 'Bože, netko tu u publici sjedi tko je izgubio nekog svog bližnjeg ili kome je neka bliska osoba bila bolesna", izjavila je nakon nastupa dodavši da su joj zasuzile oči kada joj je publika s maskama na licima pljeskala.

Dodjela Međunarodnih opernih nagrada održana je u ponedjeljak navečer online vezom, a ceremonija je bila prenošena iz Londona. Nagrade su dodijeljene za 2019. godinu jer je lani ceremonija bila otkazana zbog koronavirusa. No prilikom dodjela nagrada vrednovala su se i postignuća tijekom krizne 2020. godine kada su brojna kazališta diljem svijeta bila zatvorena, a izvođači se našli u egzistencijalnim problemima.

Norveška sopranistica Lise Davidsen proglašena je najboljom pjevačicom, dok je meksički tenor Javier Camarena odnio naslov najboljeg opernog pjevača, posvetivši nagradu "čitavoj umjetničkoj zajednici".

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije