Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izvode remek djela baroka

Talijanski virtuoz Enrico Onofri otvara 20. sezonu Hrvatskog baroknog ansambla

Foto: Robert Anić/Pixsell
27.10.2019.
u 14:52

Onofri ne dolazi u Zagreb kao skupo plaćena inozemna zvijezda da bi uveličao obljetnicu domaćeg ansambla, već kao prijatelj kojeg je naša publika već imala priliku slušati

Kad je riječ o sviranju barokne violine i uvjerljivim, temperamentnim i strastvenim izvedbama baroknih glazbenih djela, ime Enrica Onofrija jedno je od najvećih na svijetu. Karizmatični talijanski virtuoz, koji se osobito proslavio kao čarobnjak na čelu ansambla Il Giardino Armonico, stoga je bio izvanredan izbor za početak slavljeničke 20. sezone Hrvatskoga baroknog ansambla u Hrvatskom glazbenom zavodu.

U nedjelju 27. listopada HRBA će pod njegovim vodstvom naslovljenim “Nord & Sud” hrvatskoj publici prvi put predstaviti neka od remek-djela talijanskih baroknih majstora.

Međutim, još je važnije što Onofri ne dolazi u Zagreb kao skupo plaćena inozemna zvijezda da bi uveličao obljetnicu domaćeg ansambla, već kao prijatelj kojeg je naša publika već imala priliku slušati upravo zbog njegove povezanosti s Hrvatskim baroknim ansamblom. Uoči najnovijeg nastupa on se prisjetio i posljednjeg:

“Prošle godine izveli smo prekrasan program posvećen noći i njezinim zvukovima. Ležeći u krevetu nakon tog koncerta i gledajući u strop, dok su mi zvukovi izvedbe još odzvanjali u mislima, sjetio sam se prekrasnih trenutaka provedenih s HRBA-om proteklih godina. Tako je to kad nastupate s ljudima koje volite: svi ste jedno na pozornici te stvarate prekrasnu glazbu iz fantastične prošlosti. Dijelim istu strast prema glazbi i gledamo dalje od stropa u zajedničku budućnost”.

Prelijepo je to svjedočanstvo o značenju i važnosti Hrvatskoga baroknog ansambla za zagrebačku i hrvatsku glazbenu kulturu i stvaranju niza novih veza s vrhunskim glazbenicima i ansamblima iz cijele Europe. A Onofri je tek prvi u nizu od šestero podjednako sjajnih glazbenika koji će posvjedočiti privrženost i poštovanje prema Hrvatskom baroknom ansamblu.

S velikim trudom i tvrdoglavošću kojoj svaka zapreka postaje izazov, njihova ravnateljica i umjetnička voditeljica Hrvatskoga baroknog ansambla Laura Vadjon zamislila je program dostojan da bude kruna na dosadašnjih dvadeset godina. Na koncertu 15. prosinca pod vodstvom engleskog violinista Adriana Butterfielda zazvučat će Mozartova glazba koja itekako mnogo baštini od baroka. U siječnju će program pod naslovom “Otac, sin i kum”, koji se odnosi na Bacha, njegova sina Carla Philippa Emanuela i Telemanna, predvoditi austrijski oboist Andreas Helm. U veljači je na programu osobit spektakl pod vodstvom engleskog dirigenta Laurencea Cummingsa. Bit će to rijetka prilika da čujemo prvi, a za mnoge, pa i Lauru Vadjon, najljepši Händelov oratorij “Il trionfo del Tempo e del Disinganno”.

Engleska violinistica Catherine Mackintosh, pod čijim vodstvom HRBA nastupa u travnju, za mnoge je hrvatske umjetnike posvećene pronicanju u glazbene tajne i čari baroka ne samo bliska prijateljica nego i mama od koje su svi mnogo naučili. A na samom kraju sezone, na koju se doista vrijedi pretplatiti, 31. svibnja dolazi francuski dirigent Hervé Niquet pod čijim je vodstvom na koncertima i u operama HRBA već mnogo puta oduševila svoju publiku, posljednji put ljetos na Dubrovačkim ljetnim igrama.

Plodovi dvadeset godina djelovanja Hrvatskoga baroknog ansambla i njegova značenja pokazat će se u još jednom jednako važnom aspektu: nastupima brojnih hrvatskih solista, svirača i pjevača, koji su odrastali i usavršavali se upravo uz i pod okriljem HRBA-e.

Naposljetku, kad smo već navikli na loše vijesti, lijepo je čuti i jednu dobru.

HRBA je konačno u slavljeničkoj sezoni dobila potrebna sredstva da u miru može raditi, pripremati koncerte i održavati probe u prostorima HGZ-a – rekla nam je Laura Vadjon dodavši kako bi bilo divno kad bi ta potpora Gradskog ureda za kulturu postala trajna, a ne samo na godinu dana. Čestitamo i pridružujemo se toj želji jer Hrvatski barokni ansambl nezaobilazna je činjenica zagrebačke i hrvatske glazbene kulture.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije