Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rusi dolaze:

Ta su dva baleta kao dvije večeri Reala u Maksimiru

Foto: arhiva HNK Zagreb
28.05.2018.
u 13:26

- Kada su ruska baletna gostovanja posrijedi, čudo je dobiti i jednu baletnu gala večer, a mi smo ih vidjeli dvije. Štoviše imali smo izuzetno rijetku priliku vidjeti baletne i operne umjetnike sanktpeterburških kazališnih kuća zajedno jer najveće zvijezde baleta i opere izuzetno rijetko nastupaju zajedno, a tada smo tu na našoj sceni imali tri ruske institucije: Marijinski teatar, Akademsko kazalište opere i baleta Mihajlovski te Akademsko kazališta opere i baleta Leonid Jakobson. Bio je to veliki uspjeh naše uprave, a naravno korak dalje bilo je dobiti ruski cjelovečernji balet. Kako nam oni doista nisu “preko puta”, ideja je bila da dođu i plešu dvije večeri zaredom. I intendantica Dubravka Vrgoč je u tome uspjela”, govori Leonard Jakovina, ravnatelj Baleta HNK Zagreb, koji također s puno uzbuđenja čeka veliko rusko gostovanje.

Perjanice klasičnog baleta

A Zagreb i Hrvatska vidjet će dvije spektakularne baletne izvedbe Državnoga baletnog kazališta Leonid Jakobson: “Don Quijote” 7. lipnja te “Giselle” 8. lipnja.

– To su perjanice klasičnog baleta – naglašava Jakovina, a oboje se smijemo na nogometnu usporedbu kako je ovo gostovanje kao da nam u Maksimiru dvije večeri zaredom igra Real. Leonard Jakovina kaže kako se nada da će i Balet HNK Zagreb ponovno na putu u Sankt Peterburg. Pitam ga stoga koliko je presudan bio dojam koji je HNK Zagreb ostavio kada je u prijestolnici svjetskog baleta gostovao sa svojim velikim hitom “Ana Karenjina” koreografa Lea Mujića.

– Mi smo se tamo prezentirali s njihovom baštinom. Nikada neću zaboraviti konferenciju za novinare koju smo imali. Oni su bili vrlo skeptični, vrlo pristojni, ali i na neki način ogorčeni. Pitanje kako se neka malena Hrvatska i neko “maleno” Hrvatsko narodno kazalište uopće usudilo pojaviti s baletom “Ana Karenjina”, i to baletom koji se ne pleše na glazbu Rodiona Ščedrina, nego su za njega izabrane nebaletna djela velikog Čajkovskog, visjela su u zraku. Ali na kraju smo ih oduševili i dobili dvadesetominutne ovacije.

Nikada neću zaboraviti kako su mi nakon izvedbe prilazile najveće baletne zvijezde Marijinskog kazališta, kako su se dolazili nakloniti našim plesačima i kako su hvalili naš posao – kazao je Jakovina.

Prije Rusa “Smrt u Veneciji”

Kaže kako su ga već tada pitali s čime će se Balet HNK Zagreb vratiti u Rusiju, a sada nakon što Zagreb odgleda dvije ruske predstave, lako je predvidjeti da će se već na jesen ili u zimu ponovno pakirati kovčezi za uzvratno gostovanje. Tada će i on i intendantica Dubravka Vrgoč biti u problemu jer neće biti lako izabrati naslov koji će krenuti na put. Nakon “Ane Karenjine” mnogo se toga odličnog otplesalo u Zagrebu, uključujući i novo “Labuđe jezero”, moderni “Apoksiomen” i balet “Glembajevi”, koje je također koreografirao Leo Mujić. Usto, dva dana prije ruskog gostovanje Balet pleše svoju zadnju ovosezonsku premijeru “Smrt u Veneciji” u koreografiji Valentine Turcu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije