Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Promocija

Svoj dječji ZF roman radnjom smješten u budućnost posvetila je unucima

Foto: Marko Lukunić/Pixsell
1/6
09.11.2017.
u 21:12

Nova knjiga Branke Primorac “Moj brat živi u kompjutoru” problematizira izostanak ljudskih zagrljaja koji se javlja s razvojem tehnologije.

Krajnje je neobično u tjednu u kojem se u Zagrebu odvija Interliber, popriličnu gužvu zateći i u Društvu književnika na istovremeno održanoj promociji jedne dječje knjige.

Riječ je o novom romanu dugogodišnje urednice Večernjakove kulture Branke Primorac koja je nizu uspješnih djela od kojih je već kultni “Maturalac” na popisu lektire sedmih razreda, dodala i novi “Moj brat živi u kompjutoru”. Žanrovski ga se svrstava u ZF, problematizira izostanak ljudskih zagrljaja u 2071. kada se radnja odvija, a u jednoj od glavnih junakinja, prabaki Simone, ocrtava se autoričin lik jer i ona sa svojim unucima komunicira preko Skypea jer se obitelj rasula po svijetu, pri čemu vapi da ih zagrli. Da je posrijedi dobro štivo, govore i nagrade. Za njega je dobila i nagradu Mato Lovrak, drugu u karijeri, čime je uz Miru Gavrana, jedina hrvatska spisateljica kojoj je to pošlo za rukom.

– Roman sam počela pisati iz svoje perspektive. Sretna sam jer imamo Skype da ih ipak vidimo, ali ideju za knjigu dala mi je činjenica da kad ih vidim, želim ih ljubiti, a to je nemoguće. Odatle ideja da smjestim radnju u budućnost, za nekih 50 godina, kada će tehnologija biti daleko savršenija nego danas, ako svijet ostane na onome što sada jest i ako ga sami ne upropastimo – kazala je autorica.

Pisanjem se bavi cijeli život, a u književnost je ušla s dvije knjige u jednoj godini, to su spomenuti “Maturalac” koji slijedi “Mama, pazi pas!” 1993. godine. Autorica je i dokumentarno literarne proze “Perešin: život i smrt” koja odaje počast jednom od naših prvih ratnih heroja. Sudionica je Lidrana, mentorica za novinarski izraz, objavila je sveobuhvatno devet knjiga i stručni priručnik za novinarstvo.

Komentara 1

Avatar HKNKRZ
HKNKRZ
23:44 09.11.2017.

Super!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije