Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oprez u stihovima

Svjetska glazbena scena silom prilika mobilizirala se na temu koronavirusa

Autori: , Hrvoje Horvat
07.04.2020.
u 10:21

Za razliku od domaćih glazbenika od kojih niti jedan nije zaražen, popisu glazbenika u svijetu koji su objavili da su pozitvni pridružuju se mnogi

Kako smo ubrzano naučili zadnjih tjedana, koronavirus ne bira sredstva, vrijeme ni u koga će se naseliti. Gdje su u svemu tome svjetske zvijezde? Kod kuće kao i svi mi. Tom Hanks i supruga Rita Wilson prvi su prijavili da su “uhvatili” koronavirus, a onda su se javili i drugi, od Jacksona Brownea do Borisa Johnsona koji su bili pozitivni na koronavirus.

Za razliku od domaćih glazbenika od kojih, izgleda, nijedan nije popustio pred zarazom, popisu glazbenika u svijetu koji su javno debatirali o situaciji i objavili da su pozitivni pridružili su se mnogi; legendarni kantautor John Prine čija je zdravstvena situacija vrlo ozbiljna, gitarist Radioheada Ed O’Brien, klavijaturist Bon Jovija David Bryan, Placido Domingo, Idris Elba, gitarist benda Crown the Empire Brandon Hoover, pjevač Testamenta Chucky Billy, broadwayska zvijezda Aaron Tveit, australska pjevačica Thelma Plum i članovi australskog benda Ocean Grove, gospel-pjevačica Sandi Patty, DJ Webstar, country pjevačica Kalie Shorr i country veteran Joe Diffie, reper Scarface, Slim Thug, vođa teksaškog sastava Asleep at the Wheel’s Ray Benson i mnogi drugi.

Andrew Watt, producent albuma Cardi B, objavio je da su mu prvo rekli da je prehlađen, nisu ga htjeli primiti na testiranje pa je tek kod privatnog liječnika otkrio da ima COVID-19. Neki su prošli lošije: preminuo je Alan Merrill, koautor pjesme “I Love Rock ‘N’ Roll” koju je izvodio sa svojim bendom Arrows, a hitom ju učinila Joan Jett, umro je i DJ i radijski voditelj iz New Orleansa Black N Mild kao i legendarni jazz-trubač Wallace Roney.

Kako bi rekao John Lennon na albumu “Double Fantasy”, “život ti se događa dok radiš druge planove”. Michael Stipe iz R.E.M.-a poslao je videoporuku da ostanemo doma kao i on, izvevši kratko R.E.M.-ovu pjesmu “It’s The End Of The World As We Knew It” pa se pjesma više od trideset godina nakon što je nastala opet našla na top-ljestvicama.

Uz Darka Rundeka i njegovu novu verziju “to što perem, to su ruke”, bile su to najpraktičnije poruke o onom što nam se događa i kako reagirati na, moguće je, kraj svijeta kakav poznajemo. No nakon toga Stipe je na internetu objavio i demo nove pjesme “No Time for Love Like Now” koju je napisao s Aaronom Dessnerom iz The Nationala te uživo za javnost otpjevao prvu verziju izravno u mikrofon kompjutora.

Bono iz U2 priuštio je talijanskim fanovima uobičajenu promotivnu scenu s klavirskom pjesmom “Let Your Love Be Known”, ali je proradila i klasična zamka koja ga prati pa ne znaš radi li se o samoreklami ili kopiji “Nights In White Satin”. Bono se pokazao manje nadahnutim od Stipea, kod kuće je za klavirom pokušao biti John Lennon, ali je komentar iz Italije možda najbolje o(t)pisao situaciju: “Hvala, možete li uplatiti donaciju talijanskim bolnicama?”

Bob Dylan nakon osam godina objavio je prvu vlastitu autorsku pjesmu “Murder Most Foul”, nakon što se u međuvremenu bavio obradama Franka Sinatre i sukladne pjesmarice iz prošlosti. Klavirska balada traje 17 minuta, tematski je povezana s ubojstvom Johna Kennedyja, ali, kao i u svakoj Dylanovoj pjesmi, referencije zahvaćaju mnogo šire, sve do situacije koja nam se upravo događa.

Dylan je podulji tekst odrecitirao i uglavio u njega toliko referencija da nema druge nego potanko proučiti tekst pjesme, što je na internetu već dovelo do opsežnih analiza. Radi se o njegovoj najduljoj pjesmi nakon “Highlands” iz 1997., prvoj autorskoj nakon albuma “Tempest” iz 2012. i prvoj vlastitoj pjesmi nakon što mu je dodijeljena Nobelova nagrada.

Dva nova albuma na internet su stavili Trent Reznor i Nine Inch Nails, i to zabadava. Iako je priznao da inače voli samoizolaciju i nije društven tip, čak je i Reznor dodao da ga je ova situacija potakla na komunikaciju i pomogla mu da s Atticusom Rossom ubrzano dovrši albume NiN-a “Ghosts V: Together” i “Ghosts VI: Locusts”. Priglupom pjesmicom od tridesetak sekundi “Coronavirus Blues” uz akustičnu gitaru javio se i David Coverdale iz Whitesnakea, ali bolje da nije iako se od njega i ne očekuje neka slojevitija poruka od “fuck off” virusu.

Chris Martin iz Coldplaya priredio je samostalni klavirski nastup na internetu poput našeg J.R. Augusta, koji je u središtu grada ušao u Hrvatski glazbeni zavod prije potresa i održao samoizolirani internetski koncert. No pitanje je kada će i tko će, ako će, idući put ući u “Glazbenjak” i sjesti za Steinway, ali pred publikom. Ne samo zbog koronavirusa koji će proći, nego zbog neupotrebljivih starih zgrada po središtu Zagreba koje je potres načeo kao što je i koronavirus načeo muzičare i uništio im posao ne birajući granice i kontinente. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije