Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
luka ljubas

Svirali smo iza zastora, da žiri ostane nepristran

Foto: Igor Soban/PIXSELL
07.06.2019.
u 15:00

Zbog svoje velike i duge tradicije, umjetničke i ekonomske samostalnosti, samoupravljačkog ustroja, vrhunske kvalitete kao imperativa te, naposljetku, i zbog svog Novogodišnjeg koncerta u Musikvereinu, među svim velikim i slavnim svjetskim orkestrima Bečki filharmoničari su i dalje najekskluzivniji klub, istinska glazbenička elita. Stoga je velika vijest da će u tom klubu od jeseni među prvim violinama “zaigrati” i hrvatsko-austrijski glazbenik Luka Ljubas. Štoviše, sa svoje 23 godine on će po svoj prilici biti i najmlađi član slavnog društva.

Obitelj glazbenika

Veliku vijest saznali smo od samog Ljubasa prilikom njegovih prošlotjednih solističkih nastupa na dva posljednja ovosezonska koncerta Zagrebačke filharmonije u Lisinskom. Prije Zagreba Ljubas je ovog proljeća nastupio i u Sarajevu – gradu iz kojeg je u svijet, odnosno u Austriju, svojedobno otišao njegov otac, također glazbenik, potom u Dubrovniku uz Dubrovački simfonijski orkestar te u Varaždinu u sezoni Varaždinskog komornog orkestra.

Po ocu i jednoj od svojih putovnica Luka je Hrvat, a s pravom se njegovim podrijetlom diče i u Bosni i Hercegovini. Po majci, također glazbenici, od koje je dobio i prvu poduku na violini, Luka je i Japanac, a po zemlji u kojoj je rođen i u kojoj se školovao i čiji je također državljanin on je Austrijanac. No, do prije dvije godine u Hrvatskoj nitko osim njegove rodbine i možda pokojeg glazbenika nije znao za Luku Ljubasa. To se promijenilo kada se on kao hrvatski natjecatelj prijavio i u veljači 2017. pojavio u Zagrebu na Međunarodnom violinističkom natjecanju Vaclav Huml. Pojavio i pobijedio, postavši ujedno prvi Hrvat kojem je to uspjelo u višedesetljetnoj povijesti natjecanja. Zbog toga je Ljubas dobio i nagradu Ivo Vuljević te nagradu Zagrebačke filharmonije kao mladi hrvatski glazbenik godine kao mladi hrvatski glazbenik godine, postavši od tada rado viđen i čest gost na hrvatskim koncertnim pozornicama.

– Jedno je sigurno, sada više ne moram ići na natjecanja – rekao nam je Ljubas na hrvatskom, u kojem je u posljednje dvije godine znatno napredovao, prošlog petka u Zagrebu o svom velikom uspjehu pred jednim od najstrožih žirija sastavljenom od vođa dionica Bečkih filharmoničara.

Njegov najnoviji uspjeh koji će zasigurno ostati jedan od najvažnijih trenutaka u njegovu životu i glazbeničkoj karijeri, utoliko je veći što se mladi Ljubas, u konkurenciji dvadesetak violinista, redom osvajača velikih svjetskih natjecanja i glazbenika s iskustvom koncertnih majstora u renomiranim europskih orkestrima, prijavio na audiciju upravo za mjesto četvrtog koncertnog majstora, dakle prve violine Bečkih filharmoničara.

Audicija se odvija tako da žiri koji odlučuje o svom budućem kolegi samo sluša izvedbu, ne znajući tko svira. Kandidati, naime, sviraju iza zaslona kako bi se pri ocjenjivanju isključio bilo koji drugi kriterij osim sviračke i umjetničke izvrsnosti. Luka je na kraju bio drugi, ali filharmoničarski žiri je očito bio podijeljen pa je učinjena rijetka iznimka: kada već nije izravno izabran za jednog od koncertnih majstora slavnog orkestra, što bi bila još veća senzacija, Ljubasu su odmah ponudili mjesto u orkestru među prvim violinama, s realnim izgledima da za tri-četiri godine, kada jedan od sadašnjih koncertnih majstora ode u mirovinu, sjedne među vođe orkestra u kojem već svira jedan Hrvat, naš sjajni hornist Jan Janković.

Čestitka koruškog ministra

Premda je Ljubas Bečanin, njegovim se članstvom diči i austrijska pokrajina Koruška, smatrajući to i uspjehom svog Državnog konzervatorija u Klagenfurtu na kojem je Luka diplomirao. Zbog toga je Ljubasu na uspjehu osobnu i javnu čestitku uputio i koruški ministar kulture i obrazovanja. Čestitamo mu i mi i nadamo se da ćemo ga što prije na nekoj od naših pozornica vidjeti zajedno s njegovim slavnim orkestrom.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije