Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVO U KINIMA

'Svinjari' su postali trash koji ismijavaju

17.05.2017.
u 09:14

Naširoko reklamirani kao najuvrnutiji hrvatski film, Livakovićevi 'Svinjari' na papiru zvuče mnogo zabavnije nego što jesu

Čak dvije godine nakon premijere na Pulskom filmskom festivalu, dugometražni prvijenac “Svinjari” Ivana Livakovića sutra kreće u domaću kinodistribuciju.

Naširoko reklamirani kao “najuvrnutiji hrvatski film”, uz reference na apsurdistički humor Monty Pythona i uz crnohumorni touch South Parka, “Svinjari” na papiru zvuče mnogo zabavnije nego što uistinu jesu.

Deklarativno, riječ je o filmu koji “obrađuje fenomene medijskog senzacionalizma i konstantnog bombardiranja vijestima u kojem se i najozbiljnije, najbolnije teme trivijaliziraju”. U praksi, postao je točno ono protiv čega se bori: svođenjem bolnih tema poput silovanja na jeftinu geg-grotesku te repetitivnim bombardiranjem satiričnih prikaza seksa i nasilja, Livaković je do krajnjih granica trivijalizirao vlastitu poantu.

Takav filmski statement mogao bi biti simpatičan u okvirima nezavisnog, underground filma, no znajući da su “Svinjari” realizirani uz (za debitanta) značajnu državnu financijsku potporu te da je autoru na raspolaganju bio kvalitetan i velik krosgeneracijski ansambl glumaca, uz brojne korištene lokacije i iskusne majstore posebnih efekata, gledatelji su imali pravo od “Svinjara” očekivati bar minimum konzistentnog sadržaja.

U priči o grotesknim, socijalno izopačenim likovima u lovu na pet minuta televizijske slave bilo je, ruku na srce, nekoliko upečatljivih, pa i duhovitih vinjeta, no one su izgubljene u kaši nenadahnutih motiva zbog kojih je čak i relativno naklonjena premijerna publika pri sredini filma počela prčkati po mobitelima, a dio čak i otvoreno negodovati.

Uz posebne efekte za koje je Branko Repalust zasluženo osvojio Zlatnu arenu, u sjećanju ostaju tek rola Ane Maras kao trash-kraljice po uzoru na filmove Johna Watersa te kvalitetna uloga Jasne Bilušić.

Ključne riječi

Komentara 1

AU
autoritet
01:15 24.05.2017.

Loše je da je hrvatski porezni obveznik sudjelovao u financiranju ovog smeća, pardon trasha. A još gore je da hrvatski porezni obveznik i dalje sudjeljuje u financiranju filmova koji su puno lošiji od ovog, iako ih rade samoproglašene veličine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije