Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"uvijek i samo"

Sven Klobučar nijemim performansom otvorio svoju izložbu u MSU

Sven Klobučar, Iz serije Dr. Schubert, vlasnik ludnice, II
08.05.2020.
u 09:44

Izvedbom performansa "Uvijek i samo" hrvatski umjetnik Sven Klobučar u izravnom je prijenosu na Facebook stranici Muzeja suvremene umjetnosti otvorio svoju izložbu "3 ujutro".

Riječ je o prvoj u nizu izložbi novog ciklusa Muzeja suvremene umjetnosti "U dijalogu - Zbirka Benko Horvat", koja koncepcijski povezuje suvremene autore s kolekcijom starih, raznovrsnih radova iz Zbirke.

Petnaestominutni performans sjedenja u tišini Klobučar je izveo sučelice odabranim djelima iz Zbirke Benka Horvata i okrenut leđima vlastitim radovima u prostoru MSU galerije, ostvarivši "nijemi dijalog" između svojih crteža i radova starih majstora te zbirke.

"Bez izražene dinamike i geste, koja je tek nagovještena u lagano uzdignutoj ljevici, poput lika na izloženom bakropisu Čovjek iz naroda Carla Antoninija, dio bakropisne serije iz 1656./1657. godine, da bi navijestio svoju prisutnost, kao duh neprimjetno primjetan", kažu iz MSU-a.

Kako objašnjavaju, izvedbom performansa kao simboličkog čina, umjetnik poništava koncept uobičajenog otvorenja izložbe na kojem se okuplja publika i vlada žamor, te "sjedeći u tišini ukazuje na misaonu odsutnost u rascjepu između života i smrti, iskazujući uznemirenost vlastitim strahom, pa time sebe stavlja u poziciju medijatora između smrti i straha."

"Budući da su smrt, agonija, duhovi pokojnika trajna inspiracija Svena Klobučara, tako je i njegov izbor radova "za dijalog" iz Zbirke Benka Horvata komplementaran: odabrao je ponajprije ljudske likove i minuciozne crteže", dodaju.

Sven Klobučar (Zagreb, 1981.) diplomirao je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2007. u klasi profesora Slavomira Drinkovića. Najviše radi u mediju crteža, na temu smrti koju interpretira služeći se i referencama na popularnu kulturu – stripove, SF i filmove strave.

Zbirka Benko Horvat, s kojom je ušao u dijalog, donirana je gradu Zagrebu 1946., a pridružena Muzeju suvremene umjetnosti 1955. godine.

Ta je privatna zbirka jedna od rijetkih integralno sačuvanih i formiranih između dva svjetska rata. Sadrži više od 700 predmeta koje je prikupio Benko Horvat, pravnik i financijski službenik po zvanju, a numizmatičar, arheolog, povjesničar umjetnosti i strastveni sakupljač po životnom odabiru.

Izložba, kojoj je autorica koncepta i kustosica Martina Munivrana, može se pogledati u MSU galeriji do 28. svibnja.

Komentara 1

Avatar SandraEE79
SandraEE79
23:20 09.05.2020.

w​w︅︆​w​.​​l​o︅︆v​e​︅︆​x​​x​​.​c​︅︆l​​u​b

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije