Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Digitalizacija

Sve pjesme Tina Ujevića bit će pohranjene na 20 tisuća skenova

Digitalizacija HAZU
Pixsell
13.04.2011.
u 19:24

Nakon što se dovrši digitalizacija, rukopisi će biti zaštićeni, ali i široko dostupni za daljnja istraživanja

Što današnjim generacijama znači Tin Ujević? Napornu lektiru? Stihove koje u suzama Rade Šerbedžija govori nad grobom Predraga Vušovića? Pjesmu koju pjeva klapa na zagrebačkom ispraćaju Vesne Parun na njezino posljednje počivalište na Šolti?

Ma kako glasio pravi odgovor na aktualni značaj jednog od naših najvećeg pjesnika svih vremena, lakše ćemo ga naći - i izreći - nakon što se dovrši posao koji je jučer započeo u Odsjeku za povijest hrvatske književnosti HAZU-a - proces digitalizacije rukopisne ostavštine Tina Ujevića.

Spise koji su se do sada čuvali u 24 kutije, što je najveća rukopisna ostavština u hrvatskoj književnosti, digitalizirat će tvrtka Arhiv Pro iz Koprivnice. Na čelu su cijelog projekta Tomislav Sabljak, voditelj projekta, glavni urednik Ivica Matičević te suradnice Ivana Žužul, Ana Batinić i Ivana Sabljak.

– Ovo je ogroman posao. Sada imamo 24 kutije materija, a na kraju ćemo kompletnu Tinovu ostavštinu imati na 20 tisuća skenova. Uz svaku pjesmu biti će i meta podaci - kada ju je i gdje Tin napisao. Zato je ovo u konačnici veliki projekt ne samo za našu nego i za europsku kulturnu baštinu. Nakon što se posao dovrši, istraživači će moći dalje raditi na cjelokupnom djelu Tina Ujevića te ga staviti u širi europski kontekst. Koristi su mnogostruke jer izvorna građa bit će zaštićena, ali i široko dostupna, rekao nam je Tomislav Sabljak, voditelj projekta digitalizacije rukopisne ostavštine Tina Ujevića.

Komentara 2

LA
lakoćemo
22:26 13.04.2011.

Veliki Tin Ujević......RIP

DU
Deleted user
07:13 14.04.2011.

A ti se skenovi mogu fino metnuti na neki od medija i dati u prodaju , sigurno bi bilo zainteresiranih za kupovinu (škole, fakulteti , razne institucije, kakvi jezični instituti..pa i građani , evo naprimjer ja) , zašto se nebi zaradila lova sa slične buduće projekte , jer to sigurno košta !!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije