Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RUPA U PLOČI – RUPA U ZAKONU

Sve pjesme Beatlesa - skinite legalno i besplatno

05.01.2009.
u 18:20

Pjesama Beatlesa u MP3 formatu još nema na raspolaganju za legalno skidanje, ni na iTunesima ni na Amazonu, ali korisnici računala ne bi bili ono što jesu kad se ne bi snašli i našli prolaz čak i kroz ono gusto trnje koje predstavljaju raznorazni zakoni o autorskim pravima.

Rupa u zakonu nastala je prije nekoliko tjedana kad je Norveška radiotelevizija (NRK) potpisala ugovor s organizacijom TONO koja u toj zemlji nadzire autorska i izvođačka prava skladatelja i glazbenika. Po tom zakonu NRK na svojim internetskim stranicama (zasad još u probnom stadiju - http://nrkbeta.no/kategori/nrk/) može ponuditi na besplatno skidanje sve svoje dosad emitirane radio i TV programe koji sadrže manje od 70 posto glazbe. Oni programi u kojima ima i glazbe (ali manje od 70 posto) mogu biti ponuđeni za skidanje u razdoblju od četiri tjedna, dok oni bez glazbe mogu biti u permanentnoj ponudi.

Tako se u "download ponudi" može naći "Vår daglige Beatles" ("Beatlesi naši svakodnevni"), glazbeno-povijesna emisija iz 2001. s norveškog radija, u kojoj su novinari, rock kritičari i povjesničari glazbe Finn Tokvam i Bård Ose svaki dan u trominutnom govornom segmentu analizirali po jednu pjesmu Beatlesa, od prve do zadnje, kronološkim redom, govoreći o tome kad i kako je nastala, koja skrivena značenja ima itd., a onda bi, naravno, pustili i tu pjesmu. Sve to već funkcionira na http://nrk.no/podkast/ - u ponudi je zasad 14 pjesama/epizoda audioserije, a uskoro će biti svih 212.

Pa ako vam ne smeta što netko tri minute prije pjesme govori na norveškom, možete sve to lijepo pokupiti s interneta dok je još u ponudi. Požurite – odvjetnici koji se bave autorskim pravima krotki su i pitomi poput izgladnjelih grizlija, te je samo pitanje vremena kad će i tu rupu začepiti. Isn't it good, Norwegian rad... wood?

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije