Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VRDOLJAK:

'Boli me kako su se ružno ponijeli prema Gotovini oni koji sada sjede u njegovim stolicama'

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
1/14
13.07.2019.
u 15:59

Prvi festivalski dan obilježit će dugoočekivana premijera filma "General", redatelja Antuna Vrdoljaka, o životu i značaju za Hrvatsku i hrvatsku povijest generala Ante Gotovine, s Goranom Višnjićem u naslovnoj ulozi.

Najočekivaniji film ovogodišnjeg Pula film festivala svakako je biografska ratna drama “General” o Anti Gotovini, kojeg u filmu svojeg punca Antuna Vrdoljaka igra hrvatski glumac s hollywoodskom adresom Goran Višnjić. Obiteljske veze tu ne prestaju, jer malog Antu Gotovinu u prvim scenama filma igra Višnjićev sin Vigo.

U početku je pomalo brinuo kako će to sve ispasti, puno me puta pitao hoće li teta koja mu glumi majku zaista biti ozlijeđena, ali na kraju je bio jako zadovoljan jer smo ga platili Lego kockama - rekao nam je nakon jutarnje novinarske projekcije dobro raspoloženi Višnjić. Tragedija majke Generala Gotovine jedan je od prvih prizora dvoipolsatnog filma, ispresijecana dokumentarnim snimkama suđenja u Haagu.

“Kriv sam”, govori na samom početku Gotovina, ali ne svojim haaškim tužiteljima, nego sumještanima, kroz Vigov lik malenog dječaka Ante, osjećajući neopisivu krivnju za pogibiju svoje majke. Istu rečenicu reći će još samo jednom: ne u trenucima dok mu se sudilo u Haagu, nego nakon što je u bolnici posjetio ranjenog Nikicu, srčanog mladića koji mu je služio od prvog ratnog dana u Domovinskom ratu, a kojeg je Gotovina pustio da krene u helikopterski desant u akciji oslobađanja svojeg zavičaja, iako za takvu borbu mladić nije bio spreman.

U ovih nekoliko rečenica sažet je čitav koncept Vrdoljakova “Generala”, koji stalno balansira između akcije i emocije, suhih činjenica i poniranja u patetiku. Nakon reda vinjeta iz osobne povijesti s posebnim naglascima na želju za pustolovinom, boravak u Legiji stranaca i život u Južnoj Americi, slijedi red surovih ratnih snimki (prikazane su čak i fotografije hrvatskih policajaca masakriranih u Borovu Naselju!) i glumljenih prizora borbi na nepristupačnim terenima dalmatinskog zaleđa, među kojima se pronašlo vremena i za kratke romantične avanture i gotovo filozofske rasprave o ljubavi prema domovini, teretu nacionalne povijesti i besmislu ratnih
stradanja, pa čak i za citiranje lektirne literature!

Film je ovo koji će hrvatskim gledateljima ponuditi autentičnog filmskog junaka u romansiranoj varijanti kakvu takav format nalaže. Pri tome su ratne scene (u kojima se osjeti ruka majstora žanra Kristijana Milića) režirane neusporedivo bolje od dijaloških, koje su nažalost klišejizirane i staromodne, što pogotovo žulja na početku filma, u prikazu Antina djetinjstva. Kao svojevrsni film u filmu postavljen je prikaz je generalova strastvena odnosa sa Ximenom, prvom suprugom koja se u trenutku ljubavnog bijesa čak penje na drvo i gađa ga nakitom, u maniri prave južnoameričke sapunice.

- Moj lik izrazito je vatren, možda je pomoglo što u meni zaista ima južnoameričke krvi - nasmijala se njemačka glumica i redateljica Jasmin Lord, koja u filmu igra Ximenu. Na predstavljanju filma u Puli pojavili su se i Borko Perić, Nataša Janjić, Rene Bitorajac i Goran Navojec, važan dio respektabilnog ansambla u kojem su bili i pokojni Ivo Gregurević i Robert Budak, kao i veličine poput Mustafe Nadarevića i Armanda Assantea. Vrdoljakov projekt snimao se puna četiri mjesca i koštao je više od dva milijuna eura, što je gotovo nestvaran budžet za jednu hrvatsku produkciju. Samo naknada utvrđena ugovorom s HTV-om iznosila je 9,6 milijuna kuna,
dok je “Generalu” od HAVC-a odobreno još četiri milijuna i 200 tisuća kuna. Plan je bio napraviti veliki hrvatski film o jednom od najistaknutijih lica Domovinskog rata, onakav kakav od osamostaljenja još nismo imali, a po kakvima je nekoć bila poznata jugoslavenska kinematografija. Teško je zamisliti da će Vrdoljakov projekt osvajati međunarodne nagrade kao što se to nekoć događalo sa, primjerice, filmovima Veljka Bujalića, ali sasvim će sigurno namiriti građane koji već četvrt stoljeća zazivaju veliki projekt o hrvatskoj žrtvi i hrabrosti naših vojnika u Domovinskom ratu. A dodatno će ih razveseliti vijest da će “General” postati i osmodijelna serija koja će se u udarnom terminu emitirati na HTV-u!

Posebno zanimanje gledatelja nedvojbeno će izazvati prikaz okolnosti koje su dovele do podizanja optužnice protiv generala Gotovine - osvajanje kninskog područja tijekom kojega je došlo do sramotnih osvetničkih zločina nad srpskim stanovništvom, pa i pljačke zbog koje je Gotovina bjesnio na poznatoj snimci koja je detaljno rekreirana u Vrdoljakovu filmu.

Temeljen na knjizi Nenada Ivankovića “Ratnik, pustolov i general”, film prikazuje i odluku generala Gotovine da u Knin ne uđu pripadnici njemu najbliskije Četvrte brigade, upravo zbog bojazni da bi dalmatinski momci mogli počiniti zločin iz očaja kad vide razorene kuće svojih predaka. U Knin su zato, podsjeća “General”, prvi ušli Zagorci iz Sedme brigade, a Višnjić će u filmu istaknuti kako su zločine počinili “neki drugi, koji s nama nisu bili ni u Vukovaru ni na Dinari”.

Mi smo ovaj film krenuli snimati dok je Gotovina još bio u Haagu i moja je zamisao bila da ćemo time pomoći njegovoj obrani. Sad razumijem da je to bilo izuzetno naivno, ali eto, film je napokon gotov i nadam se da će se svidjeti i samom generalu - rekao nam je Vrdoljak u Puli.

Zanimljivo je da se pred kraj filma kamera okreće i na “drugu stranu”, prikazujući osobnu dramu oficira Kneževića koji zadnji shvaća da se Hrvati vraćaju u Knin, u trenutku kada ga napušta i vjerna tajnica i ljubavnica, pripadnica Srba koji su na tom području živjeli od pamtivijeka. Strasti dijela javnosti mogla bi uzburkati usporedba kolone izgnanih Srba s onom Vukovarskom, no Vrdoljak ju pragmatično stavlja u film, usmjeravajući priču na one preživjele, deziluzionirane Srbe koji su se povukli prije nego što su i posljednji dijelovi Hrvatske bili vraćeni pod kontrolu naših snaga. Poštujući poruku generala Gotovine da je dosta mržnje i da rat mora ostati u prošlosti, Vrdoljak potom “staje na loptu” i vraća film u domenu biografskog, ne zadržavajući se više od nužnoga na povijesnim kontroverzijama. Na pitanje koliko je detalja u “Generalu” plod autorske fikcije, a koliko je temeljeno na stvarnim činjenicama, Vrdoljak nam je odvratio kako su mnogo više izbacivali nego dodavali.

- Mi naravno ne znamo sve što se tamo događalo. Ali ja sam pokušao predstaviti jednog čovjeka koji je vrlo zatvoren, a beskrajno zanimljiv i inteligentan. Nas dvojica upoznali smo se i družili još za vrijeme rata. I zato me boljelo koliko su se ružno prema njemu ponijeli oni koji sada uživaju u njegovim stolicama. Prikazivali su ga čak i kao pljačkaša, kriminalca. Oni koji nemaju svojih, valjda
vole dodavati tuđim biografijama - rekao nam je na kraju redatelj.

Pogledajte i koga sve glumi u filmu 'General'.

 

 

Ključne riječi

Komentara 46

JO
jocoudriga
16:48 13.07.2019.

Nives Celzijus odbila ponuđenu glavnu žensku ulogu jer je kaže film trash.

GL
glištun
16:35 13.07.2019.

Jesu li pozvali na premijeru opljačkanog draguljara H.Solomona?

Avatar krcedolac
krcedolac
22:35 13.07.2019.

Jel ima intime?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije