Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Sva filmska lica zime: Ciklus Zimske priče u kinu Kinoteka

Ciklus Zimske priče u kinu Kinoteka
Foto: Promo
1/15
19.12.2019.
u 10:32

U sklopu ciklusa Zimske priče ne propustite pogledati filmove “Turist” i “Goran” sa snijegom u službi filmskog zapleta, obožavane “Gremline” koji na velika platna donose dozu vrckave blagdanske jeze, romantične komedije božićnog ugođaja “Trgovina iza ugla” i “Imaš poruku” te tri naslova u kojima božićne lampice svjetlucaju na temperaturi +40, predvođena kultnim australskim filmom “Buđenje u strahu” Teda Kotcheffa

Iako je mnogi vezuju uz snijeg, hladnoću i božićne blagdane, zima je godišnje doba s mnogo lica, a neka od njih istražit će ciklus Zimske priče, koji je na repertoaru kina Kinoteka od 17. prosinca 2019. do 4. siječnja 2020. godine.  Ciklus je podijeljen u četiri cjeline koje donose kombinaciju tradicionalnih i alternativnih božićnih klasika, komedije, romantike, tjeskobe i jeze, s velikim finalom koji se odvija pod užarenim suncem Australije i Japana.

Groznica zatvorenog prostora

Foto: Arena Hospitality Group

Ciklus započinje s dva filmska naslova koji spajaju snijegom prekrivene pejzaže i groznicu zatvorenog prostora. Turist (2014) Rubena Östlunda govori o švedskoj obitelji koja zimu provodi u francuskim Alpama, sve dok njihov sklad ne poremeti lavina. No dok majka ostaje čuvati djecu, otac u panici napušta obitelj ne bi li spasio vlastiti život. Goran (2016) Nevija Marasovića je priča o vozaču taksija u Gorskom kotaru, koji za rođendan saznaje da mu je supruga trudna. No Goran zna da ne može biti otac djeteta, stoga se rođendanska zabava koju su mu pripremili prijatelji pretvara u paranojom i opijatima podgrijanu parodiju whodunita. Dva stilski i žanrovski potpuno različita prikaza muškosti u krizi, u kojima snijeg funkcionira kao katalizator zapleta, ne propustite pogledati 17. i 18. prosinca.

Zimska romansa

Foto: Arena Hospitality Group

Dvije romantične komedije u kojima Božić i njegova ikonografija čine značajan dio zimskoga ugođaja na rasporedu su 21. prosinca. Prvi naslov je Trgovina iza ugla (1940), klasična screwball komedija Ernsta Lubitscha o zaposlenicima jedne trgovine, koji se za vrijeme radnoga vremena ne podnose, dok se izvan posla upuštaju u anonimnu epistolarnu romansu. Ova je priča još jednom zaživjela kao Imaš poruku (1998.) u režiji Nore Ephron s Meg Ryan i Tomom Hanksom, u kojoj je epistolarna romansa premještena u suvremeni kontekst internetskih chatroomova. Zahvaljujući sjajno napisanim likovima i situacijama te izvrsnom omjeru romanse i komedije, ove zimske priče osigurale su mjesto među omiljenim blagdanskim filmovima svih generacija.

Blagdanska jeza

Ako spadate među one koji zimske praznike vole začiniti s malo jeze, ne propustite Gremline, komediju strave Joea Dantea iz 1984., koja je u popularnu kulturu uvela Gizmu – egzotičnu životinjicu koja je mazna i dobroćudna sve dok je se ne smoči i ne hrani nakon ponoći. Ovaj šarmantan spoj komedije i strave, začinjen zaigranim specijalnim efektima, vrckavo-ironičnom glazbom Jerryja Goldsmitha, gomilom lampica, snijega, ponekom ogrebotinom i krvavom flekom, objeručke su prihvatili i publika i kritika te je postao jedan od najomiljenijih alternativnih božićnih filmova svih vremena. U nastavku filma Gremlini 2: Novo leglo (1990) Dante je ublažio mračnu atmosferu iz originala, posegnuvši za stilom crtanih filmova i slapsticka i stvorivši jedinstvenu kreaturu u povijesti američkog studijskog filma čiji monstrumi doslovno prijete da će prijeći na ovu stranu platna. S gremlinima se družimo 27. i 28. prosinca.

Božić na Suncu

Foto: Arena Hospitality Group

Od 2. do 4. siječnja otputujte na drugu stranu hemisfere uz tri filma u kojima božićne lampice svjetlucaju na temperaturi +40. Prva postaja je Hollywood, gdje transrodna seksualna radnica po izlasku iz zatvora saznaje da ju je njezin momak (i svodnik) varao s drugom ženom. Nezavisni filmski hit Tangerine u režiji Seana Bakera (Projekt Florida, 2017) netipična je blagdanska priča, prepuna buke, bijesa, ali i humora i nježnosti. Druga postaja je fiktivni australski gradić u Novom Južnom Walesu, gdje se odvija radnja psihološkog trilera Buđenje u strahu (1971) u režiji Teda Kotcheffa. Ovaj film Martina Scorsesea je “ostavio bez teksta”, a Nick Cave ga je proglasio “najboljim i najstrašnijim filmom ikad snimljenim u Australiji”. Uspoređivan je s filmovima kao što su Psi od slame (1971), Paklena naranča (1971) i Oslobađanje (1972). Ciklus zaključuje film Sretan Božić, gospodine Lawrence (1983) režiji Nagise Oshime (Carstvo čula), hit iz 80-ih, u kojem su svoje glumačke snage odmjerili dva velika glazbenika: David Bowie i Ryuichi Sakamoto. 

Filmovi iz ciklusa Zimske priče prikazuju se od utorka, 17. prosinca do subote, 4. siječnja od 20, odnosno 18 sati. Cijena ulaznice iznosi 15 kuna. Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr / www.kinokinoteka.hr ili na blagajni kina svakodnevno u radno vrijeme blagajne.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije