Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sve što trebate je - mobitel

Sutra iznad Zagreba prolazi satelit TERRA, a vi budite dio povijesnog događaja

MSU
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
30.11.2018.
u 14:34

Kako bi se Zagreb upisao na svjetsku mapu suvremene umjetnosti njegovi stanovnici trebaju sutra u 11 sati svoj mobitel okrenuti prema sjeveru i fotgrafirati nebo.

Da su umjetnost i astronomija u odličnoj vezi, pokazuje umjetnički projekt „Picture Sky“ američko-poljskoga dvojca Karoline Sobecke i Christophera Bakera. Riječ je o kolektivnom fotografiranju neba koje će biti dio izložbe „Strojevi nisu sami“ na šestom međunarodnom festivalu umjetnosti, robotike i novih tehnologija Device art koji će se održati od 18. prosinca do 3. veljače u Muzeju suvremene umjetnosti. Međutim, bez Zagrepčana realizacija ovog projekta nije moguća.

Građani postaju umjetnici

Kako bi se Zagreb upisao na svjetsku mapu suvremene umjetnosti njegovi stanovnici trebaju sutra u 11 sati svoj mobitel okrenuti prema sjeveru i fotgrafirati nebo. Naime, točno tada će iznad metropole prolaziti TERRA satelit koji će snimiti grad iz svoje orbite. Građani kao novopečeni suvremeni umjetnici trebaju potom svoje fotografije „uploadati“ na aplikaciju „Picture Sky“, a sve one će se spajati u jednu veliku fotografiju zagrebačkoga nebeskog svoda koja će pak postati eksponat izložbe.

– Autori mogu odabrati žele li ostati anonimni ili ne, a svi potpisani će dobiti ulaznicu za izložbu „Strojevi nisu sami“ na kojoj će sudjelovati 25 međunarodnih umjetnika s 21 radom – poručuju organizatori iz udruge KONTEJNER | biro suvremene umjetničke prakse. Inače, ovogodišnji Device art konceptualizirao je kineski kustos Zhang Ga, autor jedne od najvećih novomedijskih izložbi u povijesti. Riječ je o Synthetic Times: International New Media Art Exhibition koja je bila postavljena na Olimpijskim igrama u Pekingu, a koju je pogledalo više od sto tisuća posjetitelja. Izdanje ovogodišnjega festivala s Gaovim potpisom postat će jedno od najvećih događaja u suvremenoj novomedijskoj umjetnosti u Hrvatskoj u posljednjih deset godina.

Ključne riječi

Komentara 1

ZA
Zagy154
15:52 30.11.2018.

pa kaj satelit ide par metara iznad zg da ga buju snimili s mobitelom

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije