Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hit igra oduševila ministra

Super Vili u borbi protiv korone gazi viruse i skuplja WC papir

Foto: Screenshot
1/3
30.03.2021.
u 10:20

Ministar Vili Beroš i članovi Nacionalnog stožera civilne zaštite dobili su svoju videoigru "Super Vili".

Nakon bezbrojnih novinskih naslovnica, dječjih crteža i memova, ministar Vili Beroš i članovi Nacionalnog stožera civilne zaštite završili su čak i u videoigri!

Programerka i punk glazbenica Sonja Hranjec iz Zagreba te profesorica filozofije i sociologije Ivana Vidović iz Zadra ovih su dana predstavile urnebesnu 2D igru “Super Vili” nastalu po uzoru na kultne, stare verzije Super Marija i ostale arkadne klasike. U njoj se ministar zdravstva putujući po Hrvatskoj obračunava s koronavirusom, počevši od Ličko-senjske županije u kojoj viruse gađa medicinskim maskama i prikuplja role WC papira, a poslije će na red doći dezinficijensi poispadali iz prevrnutog kamiona, konzerve i drugi artikli potrebni za preživljavanje zdravstvene apokalipse.

Super Vilija na samom početku u avanturu ispraća Alemka Markotić, a poslije će se u priču uključiti i Krunoslav Capak koji se na press konferenciji hvali uspjesima borbe protiv pandemije, ministar Davor Božinović te drugi poznati akteri koji u igri svoje maske nose – ispod nosa. Ima tu i mnogo drugih referenci na našu stvarnost, spominje se i vladajuća stranka, no to su štosevi koje će razumjeti samo Hrvati, iako je igra na engleskom jeziku dostupna cijelom svijetu.

– Ne bih rekla da je ta igra nužno o ministru Berošu, budući da je smještena u paralelnom svemiru crtića, gdje su ljudi disciplinirani i poštuju mjere, a ministar ubija viruse ispucavanjem zaštitnih maski, što konkretno nema puno veze s ovim svemirom u kojem razgovaramo – kaže nam Sonja, koja se za programiranje igara počela zanimati još u djetinjstvu, pa kroz smijeh komentira da joj je za prvu vlastitu igru trebalo samo četvrt stoljeća.

Osim pucanjem maski, u Super Viliju manje viruse moguće je i zgaziti, dok ćete se s mutiranima ozbiljnije pomučiti i potrošiti nešto više dragocjenog materijala.

– Sonji je prvoj palo napamet da napravi igricu u kojoj se ministar zdravstva bori protiv korone. Ona često igra, završila je za programerku i jako to voli. Ja o igrama ne znam ništa ali uz nju učim. Neki dan sam morala na Wikipediji istraživati kako se zove koji tip videoigre. Ali slikam i crtam otkad znam za sebe, a zadnjih godina bavim se amaterski i digitalnom umjetnošću. Kako već dulje vrijeme slikam u aplikaciji na mobitelu, predložila sam joj da pokušam nacrtati Vilija. Svidio joj se pa smo dalje skupa razrađivale ideju – kaže nam Ivana, koja je sa Sonjom supotpisuje i glazbenu pozadinu igre čiji je glavni song, naravno, pop-punkerska oda Super Viliju.

Igru su radile bez pravog budžeta, odnosno, kako ističe trenutačno nezaposlena Sonja – od Ivanine plaće referentice. Čitav pothvat trajao je šest mjeseci, koristile su isključivo open source programe, a u promociju na društvenih mrežama uložile su koliko su od vlastite ušteđevine mogle. Istovremeno su krenule u gerilsku kampanju plakatiranja, pa smo, primjerice, u popularnom zagrebačkom kafiću Krivi put uz natpis o obaveznoj dezinfekciji ruku ovoga vikenda naletjeli i na najavu “Super Vilija”.

S obzirom na aktualnu temu i popularne likove, kao i na razigranu te ponekad ciničnu duhovitost njezinih autorica, Super Vili ovih dana izaziva mnogo pažnje na društvenim mrežama, kao i u krugovima u kojima se cure obično kreću, poput zagrebačkog skvota Medika koji je Sonjina stalna adresa.

Inačice za Windows i Linux prvo su predstavile na platformi itch.io posvećenoj distribuciji indie igara, a premijera na globalno popularnom servisu Steam najavljena je za 2. travnja.

Vijest o novoj igri došla je i do ministra Vilija Beroša, koji je od srca čestitao autoricama.

– Kada sam čuo za “Super Vilija”, mislio sam da je riječ o nekoj šali. Međutim, kada sam shvatio da iza toga stoji ozbiljan projekt dvije mlade autorice, bio sam ugodno iznenađen. Vjerujem da će ova kompjutorska igrica unijeti prijeko potrebnu dozu pozitivne energije i dodatno približiti mladima važnost borbe protiv koronavirusa. Ako će ona biti taj dodatni motiv za pridržavanje epidemioloških mjera, nitko sretniji od mene! – kazao nam je ministar Beroš, koji je javno obećao da će i sam zaigrati “Super Vilija”. Pritom bi se mogao pošteno oznojiti, s obzirom na to da ta igra, baš kao i borba protiv pandemije, s vremenom postaje sve izazovnija. Ivana čak priznaje da ju nakon jedanaestog nivoa ne uspijeva nastaviti sama pa joj je iskusnija gamerica Sonja morala pomoći da dođe do kraja. A i mi smo se pošteno namučili, ali i zabavili testirajući je!

– Jedan čovjek nedavno je usporedio “Super Vilija” s igrom “Cyberpunk 2077” i rekao da mu je “Super Vili” puno zabavniji jer nije nimalo lagan, usprkos tome što slatko izgleda. Povukao je paralelu s “Cyberpunk 2077” jer smatra da se u toj igri prebrzo postaje prejak u statistikama, odnosno da su moderne, velike igre jednostavno postale prelagane – kaže nam Sonja.

Zanimljivo je što je za usporedbu poslužila baš ta razvikana igra ogromnog budžeta u kojoj se pojavljuju i velike hollywoodske zvijezde poput Keanua Reevesa, a koja je od najočekivanije igre 2020. godine postala jedno od najvećih razočaranja. S druge strane, malena igra sa stvarnim junacima smještena u paralelnu hrvatsku stvarnost ima sve predispozicije da postane hit.

To je dobra vijest za nostalgične PC gamere, ali i za prosječne građane koji svoje radno vrijeme potajno krate zaraznim, a jednostavnim igrama poput “Candy Crash Sage”. “Super Vili” brzo se skida i lako instalira, a nikakvo posebno predznanje nije vam potrebno, što ga čini idealnom uredskom zabavom. Sa samo desetak kuna, koliko igra košta, ujedno ćete podržati dvije mlade developerke čiji idući projekt, nadamo se, nećemo čekati sljedećih četvrt stoljeća. Jer cure navodno već zapisuju ideje za nove igre...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije