Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVJETSKI REKORD 40 godina na sceni

'Stilske vježbe': Najdugovječnija predstava na svijetu slavi 40. rođendan

Lela Margetići Pero Kvrgić već su 38 godina zajedno u 'Stilskim vježbama', legendarnoj predstavi Teatra Itd, danas u vlasništvu privatnog Planet Arta
Foto: Danko Fajt
04.01.2008.
u 17:42

Uskoro, 19. siječnja, svoj će četrdeseti rođendan proslaviti najstarija predstava na svijetu. I službeno je kandidirana za Guinnessovu knjigu rekorda. Riječ je o negdašnjoj predstavi Teatra ITD “Stilske vježbe” koja je od kolovoza vlasništvo privatnoga kazališta Marka Torjanca Planet ART. Za tu je prigodu iznajmljena dvorana negdašnjeg najopasnijeg ITD-ova kazališnoga konkurenta, Dramskoga kazališta “Gavella”.

Iako je predstava “Mišolovka”, koja se još igra u Londonu, nešto starija, ipak je naša predstava već 38 godina s istom podjelom i zato nema razloga da ne uđe u spomenutu knjigu rekorda. Tada početnici, Tonko Maroević i Tomislav Radić izabrali su neobičan tekst Raymonda Queneaua i ponudili ga prvo svojim vršnjacima, mladim glumcima. Ovi su odbili i Radić je ponudio uloge Peri Kvrgiću i Miji Oremović, koji su već tada – 1968. godine – bili kazališne i filmske zvijezde.

Kazališno proljeće
 ITD je tada bio kazalište u nastajanju, a njegov ravnatelj Vjeran Zuppa, začudo, također je bio sumnjičav glede budućnosti predstave. Iako je tada bilo uobičajeno da se ugovori potpisuju minimalno za trideset izvedbi, glumci koji su vjerovali u pothvat otpočetka, pristali su ugovoriti 15 izvedbi. Uskoro je Lela Margitić zamijenila Miju Oremović i – ostalo je povijest, slijedile su torte. “Vježbe” su preživjele i nadživjele također dugovječne predstave “Kužiš, stari moj” i “Mirise, zlato i tamjan” S. Novaka i B. Violića.

Monografija predstave
Ipak, nitko nije očekivao da će predstava proslaviti i 40. rođendan. Marko Torjanac i Zvjezdana Bubnjar uredili su monografiju predstave koja će također biti predstavljena na proslavi, tekst je napisao i Igor Mrduljaš, a pokrovitelj svečanosti je predsjednik Republike Stipe Mesić. 

– Ova predstava spaja generacije, nije nikakav problem pronaći publiku za nju, ona je najbolji izdanak zlatnog doba hrvatskoga kazališta – kaže producent i glumac Marko Torjanac te dodaje da je publika doživljava kao da je jučer napravljena.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije