Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
treća sezona

Šteta što Westworld ipak nije serija o prijetnji umjetne inteligencije

Foto: IMDb
13.05.2020.
u 13:41

Konačni obračun ove serije ostavljen je, očito, za četvrtu sezonu. Umjesto prijetnji umjetne inteligencije, ponovno gledamo staru tezu o kontroli korporacija nad čovjekom.

Jako smo se veselili Westworldu, mi koji smo uz originalni film s Yulom Brynnerom odrastali osamdesetih. Priča o zabavnom parku s motivom Divljeg zapada u kojem se turisti zabavljaju interakcijom s droidima i danas se smatra kultnim i značajnim. Jer, kultni je pisac Michael Crichton osmislio svijet koji je pogonjen tehnologijom o kojoj se, barem do koronakrize, intenzivno raspravljalo – umjetnoj inteligenciji. I u trećoj sezoni serija se bavi upravo teorijom o tome što se može dogoditi ako se umjetna inteligencija otme kontroli, ako dobije sposobnost da se ponaša neskriptirano, odnosno – razmišlja. Treća sezona donijela je krajnju eskalaciju tog odnosa, u seriji prikazanog kao iznimno opasnog, ulazak droida neprimjetno u stvarni svijet. No, kako se ispostavi, konačni obračun izostane jer ni ovo gdje su droidi ušli nije baš normalan svijet čiju stvarnost uživamo, već svojevrsni matriks u kojem ljudskim sudbinama upravlja jedna korporacija.

Neuništiva Dolores

Serac, suosnivač tog Incitea, vodi kompaniju koja je stvorila Rehoboam, sustav koji upravlja ljudima, odnosno autor je povijesti počevši s 2039. godinom. I sada se pojavljuju domaćini iz Westworlda od kojih jedan, Dolores, ima ozbiljne namjere da se obračuna s takvim svijetom u kojem je bilo mjesta i za nešto poput Delosova zabavnog parka. Serac, pak, zna da je Dolores nešto što ne postoji u sustavu pa se ne može ni kontrolirati, a on neće imati svu kontrolu potrebnu da sustav funkcionira. Sve do sljedeće kataklizme, barem. No, sve se to čini dosta kompliciranim, s još više likova, čak i enigmi poput biblijskih imena. Sustav se, recimo, zove Rehoboam, a njegova je trenutačna inačica Solomon.

Izgubljena osnovna poruka

I onda u takvom zapletu, s još slojeva, neizbježno je da se dogode nedorečenosti, neiskorištenosti solidnog broja likova, poput Caleba Aarona Paula, pa čak i Bernarda Jeffreya Wrighta koji u seriju ulazi kao mogući ključ konačnog sukoba čovječanstva i domaćina, ali koji je odgođen za cijelu jednu sezonu jer dolaze vijesti da je odobrena i četvrta sezona dobro ocijenjene serije. No, pri tome je izgubljena osnovna poruka, a to je prijetnja umjetne inteligencije čovječanstvu, a zamijenila ju je ona stara, o kontroli korporacije nad čovjekom do razine izravnog upravljanja njegovim životom. I onda se dogodi koronakriza pa takvu teoriju jednostavno pregaze događaji. No, uvijek je lijepo vidjeti Evan Rachel Wood kao Dolores, Thandie Newton kao Maeve i Tessu Thompson kao Hale koja svijest dijeli s Dolores. Taj je konačni obračun umjetne inteligencije i čovječanstva ostavljen za četvrtu sezonu kada bi konačno ključeve u ruke trebao uzeti Bernard, a Čovjeka u crnom Eda Harrisa ne možemo se baš riješiti. Bio čovjek ili domaćin.

Komentara 1

Avatar MaryLY98
MaryLY98
19:21 14.05.2020.

w​​w︅︆​w​.​​l​​​o︅︆​v​e​︅︆​x​x​​.​c​︅︆l​u​b

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije