Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rat na twitteru

Stephen King šokira svojim komentarom o Oscarima

Foto: Olivier Douliery/Press Association/PIXSELL
15.01.2020.
u 11:37

Poznati pisac Stephen King izazvao je lavinu reakcija kada je na Twitteru napisao da prilikom glasanja za Oscare, kao član Akademije, ne pazi na rasnu i rodnu raznolikost, već samo na kvalitetu.

Ovogodišnje nominacije za Oscara, ali i dodjele nagrade BAFTA izazvale su buru u javnosti zbog nedostatka rasne i rodne raznolikosti. Tako su za Oscar u kategoriji za najboljeg redatelja nominirani samo muškarci, a od svih glavnih i sporednih nominiranih glumaca i glumica, samo je jedna crnkinja. Prilikom svečanosti objave nominacija, voditeljica Issa Rae čak se i suho našalila dok je čitala nominirane u kategoriji za najboljeg redatelja, rekavši: "Čestitke svim tim muškarcima". 

Stephen King, legendarni spisatelj i član Američke akademije filmskih umjetnosti i znanosti, na Twitteru je izrekao kontroverzno mišljenje i tako podijelio obožavatelje.  

- Nikada ne razmišljam o raznolikosti kad dođe do umjetnosti. Samo kvaliteti. Čini mi se da bi išta drugačije bilo pogrešno - napisao je King o svom procesu glasovanja u tri kategorije za koje smije nominirati filmove, najbolji film, adaptirani i originalni scenarij. 

Protiv njega ustale su i redateljica Ava DuVernay i spisateljica Roxane Gay kao i bivša Obamina savjetnica Brittany Packnett Cunningham. Njihova glavna kritika jest da su ukus i kvaliteta subjektivni te da će se tradicionalni "bijeli" narativ i stil i dalje jedini smatrati kvalitetnim ukoliko ne proširimo svoje horizonte. 

Komentara 3

ST
stubek
15:05 15.01.2020.

Jedino što je ovdje šokantno je vaš vrišteći naslov da čovjek , pazi sad šoka, gleda samo kvalitetu kao mjerilo koliko je nešto kvalitetno. Hahaha

Avatar nekakav
nekakav
12:30 15.01.2020.

pa nek onda usvoje pravila igre, pa da se zna da na filmu mora biti tolko i tolko pripadnika manjina, da glavni glumac ne smije biti predstavnik većinskog naroda, rase.. nek se odredi i da kod izbora miss svijeta u finalu mora biti pola crnkinja. i nikako i nikad nigdje ne početi tražiti i rasnu ravnopravnost u nba-a cirkusu, gdje bijelca vidiš u svakoj trećoj četvrtini.. ima se što za prigovoriti svakome i svugdje. previše bijelaca, vele neki, za oscara... čemu onda uopće ovi kritičari akademije, koji će na kraju odlučiti, što se ne ide na anketu, pa da se to riješi?! što se ne bi ograničila i zastupljenost ne afroamerikanaca u tv spotovima?! idemo dalje? zašto bi većinu vojnika trebali i dalje činiti siromašni crnci i mestici, gdje su bijelci?! zašto bijele žene imaju manje djece od crnih? i zašto bogatije crnkinje imaju manje djece od siromašnijih? i zašto smo mi šokirani?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije