Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Majstor horora

Stephen King: Trump ne smije gledati moje filmove

29.08.2017.
u 09:11

Horor “Ono” proglašavaju filmom godine, gledamo “Kulu tmine”, stižu nova “Djeca kukuruza” i “Geraldova igra”...

Sve i da ubojiti virus Captain Trips zbilja zbriše 99 posto stanovništva s lica zemlje, uvjereni smo da bi Stephen King ostao zadnji i zlokobno se smješkao pod svjetlom laptopa završavajući još jedan zastrašujući roman. Ne govorimo to tek tako jer 26. rujna stiže njegova nova knjiga “Sleeping beauties”, 68. po redu, ne računajući više od 200 kratkih priča, a u njoj se žene, sve osim jedne, preobražavaju u dominantno zlo.

I opet smo sigurni da će biti strašnija od prethodnih, ali da će kao i gotovo svaka dosadašnja njegova doživjeti filmsku ili televizijsku adaptaciju. Štoviše, već se šuška da je Anonymous Content otkupio prava na nju.

Naglasak je na dječjoj ljutnji

Baš kao što će 2017., bilo zbog pomanjkanja domišljatosti scenarista ili općeg horora u svijetu koji se reflektira željom da gledamo horor i na ekranu, ostati zapamćena kao godina Kingovih ekranizacija. Podsjetio nas je na to i HRT iznenadivši nas emitiranjem “Isijavanja” iz 1980. Iako je u svijetu filma prozvan remek-djelom modernog horora, King nikada nije bio zadovoljan načinom na koji je Stanley Kubrick mijenjao original. No većinski zadovoljan može biti onim što je adaptirano ove godine. “Kula tmine” još se uvijek može uhvatiti u domaćim kinima. Zaradila je solidne kritike, a time kako je njegovo najopsežnije djelo koje stalno dorađuje na platno prenio Nikolaj Arcel, King je potvrdio da je zadovoljan. No najiščekivaniji film godine svakako je “It” (“Ono”) koji stiže 8. rujna. Sablasnu priču o klaunu Pennywiseu (glumi ga Bill Skarsgård) koji ubija djecu već su gledali američki novinari pa, iako još imaju embargo na kritike, nisu mogli ne prokomentirati ga na društvenim mrežama, a dojmovi se svode na “ovo je najbolja ekranizacija Kinga dosad, imamo najbolji film godine, jeza me ne napušta ni dan nakon gledanja, ovo je ‘spooktakularno’ i nadmašilo je seriju iz 1990. poslije koje smo svi zamrzili klaunove”.

Složni su u tome da je redatelj Andy Muschietti i dodatno pogodio srž posebno se pozabavivši ljutnjom i tugom koju djeca osjećaju kada spoznaju da oni koji bi ih trebali voljeti i čuvati rade upravo suprotno. To i jest poanta ovog Kingova romana iz 1986. godine, koja se često zanemaruje.

Osim navedenih, do kraja godine očekuje se i film “Gerald’s Game” Mikea Flanagana. Baziran je na knjizi iz 1992. koju je King posvetio supruzi Tabithi i njenim sestrama, a radnja prati psihozu u klopku uhvaćene žene koja slučajno ubije supruga zavezana lisicama za krevet. Prije Nove godine trebali bismo gledati i novu “Djecu kukuruza”. Deseti nastavak kultnog horora zvat će se “Djeca kukuruza: Runaway”, radi ga John Gulager, a očekivanja, sudeći po zadnjih nekoliko prethodnika, nisu velika, ali vesele obožavatelje.

Jak pisac i glasan aktivist

Dok čekamo najavljeno, na kabelskim televizijama u tijeku je emitiranje i dviju serija po Kingovim knjigama – “Magla”, jeziva serija o sveprožimajućoj magli koja krije svoje demone, i hvaljena “Mr. Mercedes” o serijskom ubojici koji je nadimak dobio jer je Mercedesom pokosio mnogo ljudi, a ispostavit će se da je riječ o poremećenom tinejdžeru. Prvu gledamo na televiziji Spike, a drugu na AT&T-ovu Audience Networku. Snima se i “Castle Rock”, ali nažalost neće ući u ovu godinu, već ćemo njenu prvu epizodu gledati početkom 2018. godine za koju također već postoji popis novih adaptacija autora koji je prodao više od 350 milijuna svojih knjiga.

I dok se Kingu čitalačka i filmska publika klanja, jedan njegov sunarodnjak – predsjednik Trump – zbog čestog kritiziranja blokirao ga je na Twitteru. Simpatičan skandal koji je ovih dana zabavljao javnost King nije mogao ne prokomentirati.

“Trump me blokirao, ubit ću se. Zabranjujem i ja njemu da gleda “Ono” ili “Mr. Mercedesa”! Donalde, za tebe nema klaunova”, našalio se King pa ozbiljnijim tonom dodao:

“Govorimo o čovjeku čiji je stav o nuklearnom oružju gori od bilo koje horor-knjige koju sam napisao.” 

Komentara 2

LU
lunar777
13:13 29.08.2017.

Trump nije idealan ali je i uživancija gledati kako ljevičari vrište na njega.. 😁

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije