Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izložba

Stephan Lupino izlaže skulpture od željeza i drveta u Zadru

apokalipsa
arhiva
10.07.2012.
u 14:32

Jednostavni simboli i poneki tajanstveni zapis drže ključeve razumijevanja svijeta s jakim pečatom njegova interpretatora – Lupina. Osjeća se moć i tiha nelagoda nad spoznajom prolaznosti, smatra Branka Hlevnjak

Stephan Lupino izlaže rustikalne skulpture pod nazivom "Apokalipsa" u Galeriji umjetnina u Zadru u srijedu 11. srpnja od 21 sat. Riječ je o skulpturama i unikatnom namještaju. 

"U golemom dvoru rustikalne arhitekture osuvremenjene visokotehnološkim materijalima postavio je internacionalni umjetnik, Amerikanac i Hrvat francuskog podrijetla, ambijent brendiran 'Lupino'. U povijesnoj dvorani nižu se visoka i veličanstvena 'prijestolja' izrađena iz autentične hrastovine i kovanog željeza. Certifikat o starosti drveta dobiven je od znanstvenog instituta, a potvrdu o snazi umjetničkog dojma upravo pišemo.

Prijestolje egipatske kraljice Kleopatre nosi u sebi humanističke i animalističke zapise usuda koji je stajao pred vratima pale civilizacije. Sudbina Julija Cezara već je zapisana u naslonu koji nije drugo nego krvava izdaja. Napoleonovo prijestolje uzdrmano je grafitima građanske revolucije. U dvorani je zapisana povijest svijeta od britanskog prijestolja do suvremenih popartisičkih viđenja Mao Ce Tungova komunizma i Titove Jugoslavije koja je predvodila Treći svijet.

Jednostavni simboli i poneki tajanstveni zapis drže ključeve razumijevanja svijeta s jakim pečatom njegova interpretatora – Lupina. Osjeća se moć i tiha nelagoda nad spoznajom prolaznosti. Ali poriv za sjedanjem na ova visoka, teška i masivna prijestolja, s duhovitim rješenjima za držanje prekratkih nogu, jak je. Svatko tko ih gleda želi iskusiti sjećanje na slavne imperije", piše Branka Hlevnjak.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije