Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
počeo interliber

Stari naslovi već za 
tri kune, a popusti na nova izdanja 20 posto

Interliber
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
1/15
11.11.2014.
u 20:13

Šesti paviljon 
izmjestio je glavnu pozornicu i suvislije rasporedio izlagače pa je čak i atraktivniji od popularnog petog

Da su podaci o stanju hrvatskog izdavaštva doslovno zastrašujući, priznala je u svečanom govoru na otvaranju i ministrica kulture Andrea Zlatar Violić. Pa je navela da je broj radnih mjesta u izdavačkoj industriji u protekle četiri godine smanjen pedeset posto, da su pedeset posto pale i naklade te da se pad prihoda kod izdavača kreće od trideset do šezdeset posto.

Zviždači i demokracija

Ako se tome pridoda i podatak Nevena Antičevića, predsjednika Zajednice nakladnika i knjižara, da je broj novih naslova u samo četiri godine pao sa 4000 na 2000, jasno je da je hrvatsko izdavaštvo u slobodnom padu. Pa ipak, i 37. Interliber već je prvog dana brojnu publiku dočekao ne samo besplatnim ulazom nego i brojnim knjižnim novitetima i dokazao da je knjiga žilava pojava. Promijenjen je, i to nabolje, izgled šestog paviljona. Središnja pozornica prirodno je premještena na kraj paviljona, a brojni izlagači dobili su elegantniji i prozračniji prostor za štandove. Više zraka ima i u petom paviljonu, u koji se redovito gura krema hrvatskog izdavaštva i na kojem tradicionalno bogati program imaju i Školska knjiga i Profil. Tako je na štandu Školske knjige predstavljen “Kronotop” Suzane Marjanić, monografija hrvatskog performansa i multimedijalnosti. A na Profilovu je štandu hrvatsko izdanje “Zviždača” predstavljala gošća iz Francuske Florence Hartmann, nekadašnja glasnogovornica Haaškoga suda. Za hrvatsko je izdanje posebno napisala i poglavlje posvećeno Ankici Lepej, koja joj i te kako imponira jer je žena, dok su svi njeni drugi zviždači muškarci.

– Zviždači su pitanje demokracije, pitanje pravednosti i pitanje kako svaki građanin može sudjelovati u životu društva. To je i pitanje kako informacija može pomoći ako nije skrivena. U post scriptumu sam napisala da ja nisam zviždač. Ja kao novinar prenosim informacije koje mogu zazvoniti na uzbunu, ali to je moja profesija. Zviždač je običan građanin koji u svojoj profesiji saznaje nešto što nije dostupno drugima, a što može biti opasno za zdravlje ljudi ili čime se krše zakoni. To su informacije koje se kriju ili zbog veće zarade ili zbog dužeg ostajanja na vlasti. Kada taj građanin objavi informaciju, žrtvuje sebe radi općeg dobra. U brojnim državama postoje zakoni za zaštitu zviždača. Hrvatska još uvijek nije prihvatila takav zakon pa je ova knjiga ovdje i te kako aktualna – kaže Florence Hartmann, koja će s Interlibera otputovati u Dubrovnik, a 18. studenoga bit će u Vukovaru.

Andrić za 69 kuna

Fraktura je na svom štandu ugostila i Deborah Harkness, autoricu hit trilogije “All Souls”, Mozaik knjiga je ugostila Julijanu Matanović, Sanju Pilić, Tomislava Torjanca, Željku Mezić i Sanju Polak. a Silvija Šesto na glavnoj pozornici predstavila je izlagačku djelatnost Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade. Na Fokusovu štandu može se kupiti novi na hrvatski preveden Nesbøov roman “Policija”, a AGM je uspio na vrijeme objaviti knjigu Miroslava Međimorca “Kostino pismo”, u kojem piše o sebi srodnoj generaciji umjetnika. Mišo Nejašmić iz Naklade Jesenski & Turk za Interliber je pripremio više od dvadeset novih, atraktivnih izdanja. I dok se knjiga o Carli del Ponte može kupiti za samo tri kune, veliki popusti nude se i na združenom štandu srpskih izdavača, koji ima stotinjak četvornih metara. Tu se mogu kupiti i svi romani Ive Andrića u jednoj knjizi u nakladi beogradske Lagune, i to za samo 69 kuna!?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije